Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Το Ισλαμικό Κράτος πυρπόλησε πετρελαιοπηγές στο βόρειο Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος πυρπόλησε πετρελαιοπηγές στο βόρειο Ιράκ

Διαφήμιση
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έβαλαν φωτιά σε τρεις πετρελαιοπηγές δυτικά της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης του Κιρκούκ, μία από τις δύο περιοχές του Ιράκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, όπως ενημέρωσαν σήμερα αξιωματούχοι του στρατού και στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου.
 
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές, τις οποίες ξεκίνησαν μαχητές τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για να επιβραδύνουν την προώθηση των ιρακινών δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και των σιιτικών πολιτοφυλακών, προς την πόλη Hawija, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι του στρατού. Το πεδίο πετρελαίου Allas, σε απόσταση 35χλμ νότια της πόλης αυτής, ήταν μία από τις κύριες πηγές εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κήρυξε το 2014 την ίδρυση του χαλιφάτου του σε τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.
 
«Οι τρομοκράτες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον καπνό που ανεβαίνει για να αποτρέψουν εναέριες επιθέσεις ενόσω υποχωρούν από την περιοχή προς την Hawija», εξήγησε ο συνταγματάρχης Mohammed al-Jabouri. Μία από τις φωτιές έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ οι άλλες δύο εξακολουθούν να καίνε, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που προειδοποίησαν ότι θα πάρει περίπου τρεις μέρες μέχρι να σβήσουν. Στελέχη της κρατικής North Oil Company συμπλήρωσαν πως είναι ακόμη πολύ επικίνδυνο να στείλουν προσωπικό ώστε να αξιολογήσει τη ζημιά στις πετρελαιοπηγές, καθώς οι μαχητές ενδέχεται να έχουν αφήσει βόμβες και νάρκες.
 
Όπως σημειώνει το Reuters, το Ιράκ ξεκίνησε επίθεση στις 21 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να απομακρύνει τη τζιχαντιστική οργάνωση από την Hawija. Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει τον έλεγχο όλων των πεδίων πετρελαίου που είχε υπό κατοχή στο βόρειο Ιράκ.

πηγή: worldenergynews.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων