Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Καύσιμα: Ανεβαίνει το Brent, πέφτουν οι τιμές στην αντλία – Το παράδοξο και οι προβλέψεις

Καύσιμα: Ανεβαίνει το Brent, πέφτουν οι τιμές στην αντλία – Το παράδοξο και οι προβλέψεις

Διαφήμιση
Θανάσης Παπαδής δημοσιογράφος

Πηγή: Eurokinissi

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα παράδοξο για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν άνοδο και οι λιανικές τιμές σε βενζίνη και diesel να κινούνται πτωτικά. Ειδικά, μάλιστα, στο diesel κίνησης βλέπουμε τιμές έχουμε να τις δούμε στην αντλία αρκετούς μήνες προ του πολέμου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για το πετρέλαιο θέρμανσης που τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η τιμή περίπου 5 με 8 λεπτά το λίτρο, με την κυρίαρχη τιμή να είναι πέριξ του 1,15 ευρώ το λίτρο.

Ειδικά στην Αττική, υπήρξαν σήμερα πρατήρια που πωλούσαν το diesel κίνησης ακόμη και κάτω από το 1,6 ευρώ το λίτρο. Πλέον η απόσταση ανάμεσα σε βενζίνη και diesel κίνησης είναι σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα 20 λεπτά το λίτρο.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των στρεβλώσεων που είχαν παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες στην αγορά και είχαν ως αποτέλεσα να πωλείται το diesel κίνησης ακριβότερο ακόμη και 10 με 15 λεπτά από την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων. Εχει καλυφθεί δηλαδή μία διαφορά της τάξεως των 35 λεπτών το λίτρο.

Επιστροφή στην… κανονικότητα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της κρίσης η βενζίνη πωλούταν ακριβότερα από το diesel κίνησης κατά περίπου 25 με 30 λεπτά το λίτρο.

Βέβαια, οι τιμές στην περιφέρεια σε σχέση με την Αττική και την Θεσσαλονίκη απέχουν και αυτός είναι ο λόγος που οι μέσες τιμές που εμφανίζονται στο Παρατηρητήριο Τιμών είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές που υπάρχουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν στην επαρχία και βέβαια, στα νησιά.

Αναλυτές, πάντως, αναφέρουν ότι η τάση αυτή δεν θα συνεχιστεί επί μακρόν, ειδικά μάλιστα εάν η τιμή του Brent παραμένει στα επίπεδα των 85 δολαρίων και ψηλότερα ή το ευρώ συνεχίζει να πιέζεται προς το 1,05 έναντι του δολαρίου.

Αυξημένες οι τιμές στα διυλιστήρια 

Hδη σύμφωνα με πηγές από τους πρατηριούχους, οι τιμές που φεύγουν τα φορτία από τα διυλιστήρια είναι αυξημένες κατά 7% με 8% και σύντομα αυτές θα φανούν και στην λιανική.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου το 2023, μόνο αισιόδοξες δεν είναι, αφού πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα νέο ράλι προ των θυρών, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει, ενώ η έλλειψη επενδύσεων περιορίζει την προσφορά.

Παράγοντες και αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να επιστρέψει στα 100 δολάρια το βαρέλι λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης μετά τους περιορισμούς τους COVID αλλά και των διακοπών στην προσφορά λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία και τα «αντίποινα» της Μόσχας.

Τέλος, και η Goldman Sachs επιμένει στην πρόβλεψή της ότι οι τιμές του Brent θα φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων