Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Καϊλή: Η υπερφορολόγηση των Ελλήνων αποκλειστική ευθύνη της ανικανότητας της κυβέρνησης

Καϊλή: Η υπερφορολόγηση των Ελλήνων αποκλειστική ευθύνη της ανικανότητας της κυβέρνησης

Διαφήμιση

Την ελληνική κυβέρνηση εκθέτει πλήρως η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, υποστηρίζει η επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, Εύα Καϊλή, έπειτα από την απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου για την τροποποίηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί εκθέτει πλήρως για άλλη μια φορά τον κυνικό τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης που κάθε της φόρος στρέφεται κατά της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και προστατεύει μόνο τα “δικά τους παιδιά”, συγγενείς και συμφέροντα “φίλων”, κάτι που αναδεικνύεται σαφώς από την επιλογή να προστατευτεί ο ηλεκτρονικός τζόγος και να φορολογηθεί οτιδήποτε άλλο αφορά στη καθημερινότητα του μέσου πολίτη», αναφέρει η κυρία Καϊλή.

Εξάλλου, η απάντηση του κ. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εύας Καϊλή και τον Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν ξεκάθαρη: «Ποτέ δεν ζήτησε η Επιτροπή από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Όπως τονίζει, λοιπόν η κα. Καϊλή: «Η απάντηση εκθέτει και πάλι τη κυβέρνηση στο ζήτημα που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις πριν λίγο καιρό και αναδεικνύει τον πλημμελή φορολογικό προγραμματισμό της αλλά και την έλλειψη της κοινωνικής της ευαισθησίας, καθώς στη κατηγορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν περιλαμβάνονται μόνο τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και οι τεχνικές σχολές, τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και η ενισχυτική διδασκαλία, που αφορούν όλες τις οικογένειας και όχι μόνο τους “προνομιούχους”».

Άλλωστε, στην ίδια ερώτηση, οι ευρωβουλευτές της Ελιάς είχαν προτείνει αντί του φόρου στη Παιδεία, να φορολογηθεί ο τζόγος, δηλαδή φορολογία επί των κερδών των καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών VLT, και είχαν ρωτήσει την Επιτροπή γιατί δεν προωθεί αυτό το ισοδύναμο των 300 εκατομμυρίων. Σε αυτό το ζήτημα ο Επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε, ότι η φορολόγηση είναι εθνική αρμοδιότητα του κράτους-μέλλους, και ενημέρωσε ότι το ισοδύναμο τελικά προήλθε από «τα τέλη κυκλοφορίας, τον ειδικό φόρο στο κρασί και τη φορολόγηση της λαχειοφόρου αγοράς».

Αυτό δείχνει, εξηγεί η κα. Καϊλή, και πάλι πως η κυβέρνηση έχει σταθερή επιλογή να φορολογεί τη μετακίνηση των πολιτών, αγροτικά προϊόντα και καθημερινές δαπάνες, και όχι τους τομείς τις οικονομίας που δεν θίγουν τους πολλούς, και επίσης ξεκαθαρίζει ότι ούτε επιδιώκει ούτε θέλει να βρει προοδευτικούς τρόπους φορολόγησης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει συστηματικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την παραγωγική οικονομία, ενώ επιτρέπει να υπάρχουν τεράστια διαφυγόντα κέρδη σε τομείς που αν φορολογηθούν τόσο ο στόχος του ελέγχου του ελλείμματος, όσο και της ελάφρυνσης της πραγματικής οικονομίας θα είναι εύκολα εφικτός.

Υπενθυμίζεται πως ο Επίτροπος είχε επισημάνει πως οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεννόησης που συμφωνήθηκε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) τον Αύγουστο του 2015 δεν περιέχουν ειδικές διατάξεις για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία.

Ο κ. Μοσκοβισί είχε τονίσει: «Η φορολογία αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Η εξαίρεση που αφορά το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση διατηρήθηκε σε ισχύ. Η γενική πράξη της 19ης Νοεμβρίου 2015, με την οποία θεσπίστηκε φόρος λαχειοφόρων αγορών, ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί και ορισμένες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, αναμένεται να συγκεντρωθούν σχεδόν 300 εκατ. ευρώ».

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων