Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Καταρρέει το Χρηματιστήριο – Μάχη για να κρατηθούν οι 600 μονάδες

Καταρρέει το Χρηματιστήριο – Μάχη για να κρατηθούν οι 600 μονάδες

Διαφήμιση

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές που προκαλεί η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, ενώ επιδείνωση παρουσιάζεται και στην αγορά ομολόγων.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, οδηγώντας την αγορά κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 12:35, διαμορφώνεται στις 599,44 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,11%.

Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 595,34 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 3,77%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα36,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,5 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταβίβαση του 33,8% της Trastor στην Wert Red Sarl από την τράπεζα Πειραιώς

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,55%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,91%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μικρή άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+0,46% στα 13,15 ευρώ) και της Τιτάν (+0,14% στα 21,03 ευρώ).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-8,73% στα 0,209 ευρώ), της Εθνικής (-8,00% στα 0,230 ευρώ), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-6,50% στα 1,87 ευρώ), της Ελλάκτωρ (-6,04% στα 1,40 ευρώ), της Alpha Bank (-6,02% στα 2,03 ευρώ), της Eurobank (-5,76% στα 0,801 ευρώ) και της Viohalco (-5,37% στα 1,41 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χημικών (+4,44%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,13%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-7,58%), των Πρώτων Υλών (-4,05%) και των Ταξιδιών (-3,65%).

Ανοδικά κινούνται 11 μετοχές, 57 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου κατέγραφαν σήμερα άνοδο μετά τη δημοσκόπηση που βγήκε στο φως το βράδυ της Παρασκευής και έδινε σημαντικό προβάδισμα 10 μονάδων για το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημοψήφισμα που θα γίνει σε 10 ημέρες αναμένεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η στήριξη για την οικονομική και πολιτική ένωση φθίνει λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα στρατόπεδα υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης βρίσκονται στήθος με στήθος ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Ωστόσο, η δημοσκόπηση της Παρασκευής, που διενήργησε η ORB για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent, έδωσε το μεγαλύτερο προβάδισμα για το στρατόπεδο του Brexit εδώ και ένα χρόνο που η εταιρία ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις με αυτό το ερώτημα.

Οι ανησυχίες για το Brexit οδήγησαν τη μεταβλητότητα της στερλίνας σε ιστορικό υψηλό σήμερα καθώς η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου και σε χαμηλό τριετίας έναντι του γεν.

«Σε περίπτωση ενός Brexit… θα λέγαμε ότι ο πολιτικός κίνδυνος για την υπόλοιπη ΕΕ και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη θα αυξηθεί», σχολίασε ο Πέτερ Σάφρικ, επικεφαλής τμήματος ευρωπαϊκής ανάλυσης της RBC.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,35% και το 1,48%, ενώ οι ελληνικές αποδόσεις αυξήθηκαν κατά 17 μονάδες στο 7,85%. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, παρέμειναν μια ανάσα από το μηδέν, στο 0,02%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,01%.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων