Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Και νέο «κούρεμα» 20% στις συντάξεις απαιτεί το ΔΝΤ

Και νέο «κούρεμα» 20% στις συντάξεις απαιτεί το ΔΝΤ

Διαφήμιση

Μια πιθανή κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα μπορούσε να εκμηδενίσει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι εάν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλες οι παλαιές (ήδη καταβαλλόμενες) κύριες συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το σύστημα θα εξοικονομούσε 3,5 με 3,9 δισ. ευρώ. Ποσό, που αντιστοιχεί σε μειώσεις οι οποίες μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35%.

Βέβαια, ο ένας μετά τον άλλον οι Έλληνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως «το ασφαλιστικό έχει κλείσει» και «δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις». Εχθές, ήταν η σειρά του καθ’ ύλην αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου να δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ πως το ασφαλιστικό έχει κλείσει με τη συμφωνία που υπήρξε κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις.

Παραδέχθηκε βέβαια, ότι υπάρχουν πιέσεις για ανατροπή των προσωπικών διαφορών, από το 2019 και μετά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι κάποιοι από τους δανειστές να ανοίγουν θέματα που έχουν κλείσει. Η παραδοχή του κ. Πετρόπουλου ήρθε να συμπληρώσει αυτές υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε την ψήφιση, ούτε τον προσδιορισμό μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για το 2019, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η περικοπή των συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία υποστήριζε ότι η μεταρρύθμιση «Κατρούγκαλου» δεν είχε την έκταση που χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού και έβαζε στο κάδρο για την επόμενη μεταρρύθμιση τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και δη τις προσωπικές διαφορές.

Η πρόσφατη μεταρρύθμιση σύμφωνα με το Ταμείο δεν έχει την έκταση που χρειάζεται επειδή το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2,5% στη ζώνη του ευρώ).

Μάλιστα, επικαλείται λόγους ισότητας των γενεών, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί και η ελληνική πλευρά για να στηρίξει τη μεταρρύθμιση, για να καταλήξει όμως στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: ότι η μεταρρύθμιση θα καταστεί μη βιώσιμη. Άλλωστε, το Ταμείο αντιδρούσε στην ύπαρξη των «προσωπικών διαφορών» και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την α’ αξιολόγηση.

Η διαφοροποίησή του δε, ήταν όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τους άλλους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς που εκπροσωπούνται στο κουαρτέτο των δανειστών, και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, η θέση του ΔΝΤ δεν πέρασε τελικά.

Η απαίτηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ ενδέχεται να γίνει εντονότερη, εντός του νέου έτους, καθώς παρά τις προωθούμενες αλλαγές, οι δαπάνες για συντάξεις κύριες και επικουρικές παραμένουν σε δραματικά υψηλά επίπεδα που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας θα αγγίξουν το 18,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, ενώ θα διατηρηθούν στο υψηλό 17,92% του ΑΕΠ το 2017.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε χθες και στην λειτουργία του ΕΦΚΑ εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει στην ώρα του. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη έχουν καταρτιστεί διατάξεις που αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες για τη διάρθρωση των υπηρεσιών του νέου υπερ-ταμείου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διατήρηση των διευθύνσεων Διαχείρισης Οικονομικών, ανθρώπινου δυναμικού καθώς και όλων των περιφερειακών υπηρεσιών των εντασσόμενων φορέων, τουλάχιστον έως την κατάρτιση του νέου Οργανισμού, που φαίνεται πως θα καθυστερήσει.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε επίσης, πως σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι που εκκρεμούν και αναγνώρισε πως υπάρχουν τεχνικές δυσχέρειες για τις εγκυκλίους που αφορούν τα «μπλοκάκια».

Πηγή: Euro2day

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων