Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η Κίνα χτίζει το νέο δρόμο του μεταξιού

Η Κίνα χτίζει το νέο δρόμο του μεταξιού

Διαφήμιση

Σε πλήρη ανάπτυξη μπαίνει το σχέδιο «μια ζώνη, ένας δρόμος» της Κίνας. Ο νέος δρόμος του μεταξιού όπως αποκαλείται αλλιώς το φιλόδοξο σχέδιο για την εμπορική σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της κινεζικής κυβέρνησης για άνοιγμα προς την δύση και περιλαμβάνει σιδηροδρομικές γραμμές, αυτοκινητοδρόμους και λιμάνια, μεταξύ αυτών και ο Πειραιάς.

Μόνο πέρσι οι επενδύσεις της Κίνας στις χώρες που καλύπτουν τον νέο δρόμο του μεταξιού εκτινάχθηκαν κατά 38,6% φθάνοντας τα 18,93 δισ. δολαρία, ενώ οι συνολικές επενδύσεις της χώρας στο εξωτερικό έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 145,67 δισ. δολαρίων.

Η πρωτοβουλία «μία ζώνη, ένας δρόμος», που προτάθηκε από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping το 2013, αφορά στην οικονομική ζώνη του δρόμου του μεταξιού και τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού για τον 21ο αιώνα, που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη και την Αφρική. Αναλυτές θεωρούν ότι το φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας μπορεί να αφήσει μια παρακαταθήκη ακόμη μεγαλύτερη και το Σχέδιο Μάρσαλ το οποίο καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έχοντας την προοπτική να επηρεάσει 64 χώρες – μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα – το σχέδιο «μια ζώνη, ένας δρόμος» μπορεί να καθορίσει την οικονομική ανάπτυξη δύο ηπείρων. Έως τον Ιούλιο, οι κινεζικές επιχειρήσεις είχαν ιδρύσει 52 ζώνες οικονομικής συνεργασίας στις χώρες αυτές, πληρώνοντας σε αυτές 900 εκατ. δολάρια σε φόρους και δημιουργώντας σχεδόν 70.000 θέσεις εργασίας.

Στο πρώτο 8μηνο του 2016, είχαν υπογραφεί σχεδόν 4.000 συμβάσεις από κινεζικές εταιρείες σε 61 χώρες κατά μήκος των δρόμων, με συνολική αξία 69,82 δισ. δολάρια.

www.insider.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων