Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κινδυνεύει με χρεοκοπία η Σαουδική Αραβία λόγο πετρελαίου

Κινδυνεύει με χρεοκοπία η Σαουδική Αραβία λόγο πετρελαίου

Διαφήμιση

Αντιμέτωπη με την χρεοκοπία κινδυνεύει να βρεθεί η Σαουδική Αραβία τα επόμενα πέντε χρόνια, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, ανέφεραν πηγές του ΔΝΤ.

Ήδη η Σαουδική Αραβία έχει χάσει 73 δισ. δολάρια λόγω της πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού. Η χώρα είχε αποθεματικό ύψους 654,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

Όμως καθώς το εθνικό εισόδημα της χώρας εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 90% από τις πωλήσεις πετρελαίου το αποθεματικό αυτό έχει μειωθεί σε σημείο το Ριάντ να αποσύρει 70 δισ. δολάρια από επενδύσεις σε τρίτες χώρες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα που ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 367 δισεκ. ριάλ (97,9 δισεκ. δολαρίων) το 2015 λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών και Αναπτυξιακών Υποθέσεων.

Το έλλειμμα αυτό «θεωρείται αποδεκτό» στις παρούσες συνθήκες, με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Χίντι μπιν Αμπντάλα αλ-Σουχάιμι, αξιωματούχος του Συμβουλίου.

Οι κρατικές δαπάνες το 2015 ανήλθαν σε 975 δισεκ. ριάλ, περισσότερα από τα 860 δισεκ. ριάλ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, λόγω έκτακτων εξόδων όπως ο επιπλέον μισθός που δόθηκε στους δημόσιους υπαλλήλους με αφορμή τη διαδοχή του βασιλιά Σαλμάν τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Σουχάιμι.

Τα φετινά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 608 δισεκ. ριάλ, χαμηλότερα του αρχικού στόχου για 715 δισεκ. ριάλ καθώς οι τιμές του πετρελαίου, στο οποίο βασίζεται η οικονομία, υποχώρησαν περισσότερο του αναμενόμενου.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων