Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Οι Κινέζοι θέλουν το 5% της Saudi Aramco

Οι Κινέζοι θέλουν το 5% της Saudi Aramco

Διαφήμιση

Η Κίνα προσφέρεται να αγοράσει απευθείας έως και το 5% της Saudi Aramco, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters. Πρόκειται για μία κίνηση που θα μπορούσε να προσφέρει στη Σαουδική Αραβία την ευελιξία να εξετάσει διάφορες επιλογές ως προς το σχέδιό της να διαθέσει μετοχές της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού του κόσμου στο χρηματιστήριο.

Οι κρατικά ελεγχόμενες πετρελαϊκές εταιρείες PetroChina και Sinopec έχουν γράψει στην Saudi Aramco τις τελευταίες εβδομάδες για να εκφράσουν ενδιαφέρον για μια απευθείας συμφωνία, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Οι εταιρείες ανήκουν σε μια κρατική κοινοπραξία που περιλαμβάνει το κρατικό ταμείο διαχείρισης πλούτου της Κίνας.

Την περασμένη χρονιά ο Πρίγκιπας Mohammed din Salman της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι το βασίλειο σχεδιάζει την εισαγωγή ενός ποσοστού 5% της Aramco στο χρηματιστήριο το 2018, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποφέρει ως και 100 δισ. δολάρια, εάν η εταιρεία αποτιμηθεί στο επιθυμητό επίπεδο των 2 τρισ. δολαρίων.

“Οι Κινέζοι θέλουν να διασφαλίσουν την προμήθεια πετρελαίου”, ανέφερε μία πηγή του κλάδου. Είναι πρόθυμοι να αγοράσουν το 5% ή και παραπάνω, μόνοι τους”.

Η αρχική δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco είναι η ναυαρχίδα του σχεδίου οικονομικής μεταρρύθμισης που έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας μειώνοντας την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων