Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κίνηση αντιπερισπασμού Σταθάκη Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της Βεύης

Κίνηση αντιπερισπασμού Σταθάκη Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της Βεύης

Διαφήμιση

Σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τα ορυχεία της Βεύης, παρά το γεγονός ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2014 υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρίας “Ακτωρ”, η οποία επελέγη κατόπιν διαγωνισμού.

Πρόκεται για μία σύμβαση που ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε αφού ποτέ δεν κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση, λόγω των εκλογών και των πολιτικών εξελίξεων εκείνης της περιόδου. 

Η κίνηση του κ. Σταθάκη έρχεται μάλιστα σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η ΔΕΗ και η κινεζική εταιρία CMEC θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν τη συνεργασία στο “πρότζεκτ Μελίτη”, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των ορυχείων. 

Το πρότζεκτ Μελίτη προέβλεπε τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο η ΔΕΗ θα συνεισέφερε τη μονάδα Μελίτη 1 στη Φλώρινα και την άδεια για την μονάδα Μελίτη ΙΙ, που θα κατασκεύαζε η CMEC, καθώς και το ορυχείο της Βεύης και άλλα ορυχεία της περιοχής για την τροφοδοσία των μονάδων. Ας σημειωθεί ότι μέρος του ορυχείου Βεύης το λειτουργεί η ΔΕΗ. 

Σε ανακοίνωση της η “Ακτωρ” τονίζει ότι έχει υπογραφεί σύμβαση με το δημόσιο, ότι η εταιρία επελέγη ως ανάδοχος με ομόφωνη απόφαση πενταμελούς επιτροπής μετά από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι.  Οι προσφυγές που έγιναν στη συνέχεια απορρίφθηκαν στο σύνολό τους τόσο από την ελληνική δικαιοσύνη όσο και από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ

“Από τον Δεκέμβριο του 2014 εκκρεμεί η προώθηση της σύμβασης στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση. Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει ως τώρα απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο, αφού μόνον  η αρχική επένδυση θα ήταν τη τάξης των 30 εκατ. ευρώ.” καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο κ. Σταθάκης είχε ανακοινώσει ότι “το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης το οποίο είχε παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο”

Ας σημειωθεί ότι η προηγούμενη διαδικασία που θέλει να ακυρώσει ο κ. Σταθάκης  για τη Βεύη “τρέχει” εδώ και περίπου μία δεκαετία. Ενδεχομένως ο επόμενος διαγωνισμός να καταρρίψει το ρεκόρ.

businessenergy.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων