Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η Κύπρος μετανιώνει που δεν μπήκε νωρίτερα στο Μνημόνιο

Η Κύπρος μετανιώνει που δεν μπήκε νωρίτερα στο Μνημόνιο

Διαφήμιση
ΚΟΣΜΟΣ

 

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα αναβιώνει εκ νέου το δίπολο Μνημόνιο- αντιΜνημόνιο, με διαφορετικά κόμματα και πάλι στις απόψεις, στη Κύπρο μετανιώνουν που δεν μπήκαν νωρίτερα στο Πρόγραμμα στήριξης! Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρη Γεωργιάδη «ήταν κατάντια που χρειαζόμασταν τα δεκανίκια της τρόικα» αλλά σημείωσε το λάθος που δεν μπήκε η Κύπρος την ώρα που έπρεπε.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν ήταν επιλογή, αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη η απώλεια των καταθέσεων, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση.

Όπως είπε, τα ταμειακά διαθέσιμα όταν εκείνος ανέλαβε το υπουργείο επαρκούσαν για έναν μήνα. Εκτίμησε επίσης ότι εάν η Κύπρος έμπαινε σε πρόγραμμα στήριξης την άνοιξη του 2011, αντί για το 2013, δεν θα χρειαζόταν να γίνει το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Παρατήρησε επιπλέον ότι η κυβέρνηση είχε τη σιωπηρή ανοχή της κοινωνικής πλειοψηφίας, ενώ σημείωσε ότι υπήρχαν και στιγμές που η Λευκωσία διαφώνησε με την τρόικα.

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι το σημαντικό δεν είναι ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο, αλλά το γεγονός πως βγήκε ενώ είχε επιστρέψει η ανάπτυξη. Στάθηκε παράλληλα στην ανάγκη διατήρησης ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, προκειμένου να βοηθηθεί η κυπριακή οικονομία να ανακάμψει. «Ο στόχος ήταν να μην αλλάξει η φορολογία της χώρας ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε ως πρώτο λόγο της εξόδου από την ύφεση την αντοχή των κυπριακών επιχειρήσεων.

«Αν επιλέξεις να κάνεις τολμηρή πολιτική χωρίς να νοιάζεσαι για το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος τότε πετυχαίνεις» υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων