Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κομβική η σημασία της Κίνας για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ρωσίας

Κομβική η σημασία της Κίνας για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ρωσίας

Διαφήμιση

Τη ρωσική άποψη για την ενεργειακή συνεργασία με την Κίνα παρουσίασε ο Κονσταντίν Σιμόνοφ, επικεφαλής του National Energy Security Fund στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο

«Θα ήθελα να πω ότι πολλές φορές οι ειδικοί είναι προτιμότεροι από τους πολιτικούς», τόνισε εισαγωγικά, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε πλευρές της ρωσικής ενεργειακής πολιτικής.

Όπως ανέλυσε ο κ. Σιμόνοφ, η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και εισάγει εξοπλισμό και μηχανήματα από την Κίνα. Είναι δυνατόν για τη Ρωσία να ξεκινήσει μια σοβαρή διαδικασία εξαγωγής στην Κίνα και να λειτουργήσει ως σημαντικής παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Στην Ευρώπη μιλούν για διαφορποίηση εφοδιασμού όμως υπάρχει και η διαφοροποίηση των πελατών και μιλάμε για τη δική μας διαφοροποίηση», είπε ο κ. Σιμόνοφ. 

Σχετικά με το LNG, ο κ. Σιμόνοφ σημείωσε ότι η Ρωσία μπορεί να δώσει LNG, αναφέροντας ότι περί τα τέλη Νοέμβρη θα ξεκινήσει το Yamal LNG, με το σχέδιο να προβλέπει για το χειμώνα τη χειμερινή διαδρομή, ενώ η βόρεια διαδρομή θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι . Μέσω της βόρειας διαδρομής, προκύπτει η ευκαιρία σύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η παρουσία κινεζικών εταιρειών στο μετοχικό σχήμα του Yamal, όπως ανάφερε ο κ. Σιμόνοφ.

Η Ρωσία αποτελεί τον νούμερο ένα προμηθευτή πετρελαίου στην Κίνα, τόνισε ο κ. Σιμόνοφ, με τη Σαουδική Αραβία και άλλους λιγότερο να εξάγουν προς την Κίνα λιγότερες ποσότητες. Όπως σημείωσε, για τη Ρωσία δεν είναι πρόβλημα να εξάγει πετρέλαιο στην Κίνα, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη.

Όπως σημείωσε, η Ρωσία είναι ανταγωνιστική τόσο στο πετρέλαιο, όσο και στο φυσικό αέριο και εφόσον υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στην Κίνα, η Ρωσία είναι έτοιμοι να συμμετάσχει στην κινεζική αγορά.

πηγή: energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων