Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η Κονιόρδου κάνει χιλιαδες προσλήψεις και στέλνει τον λογαριασμό στη ΔΕΗ

Η Κονιόρδου κάνει χιλιαδες προσλήψεις και στέλνει τον λογαριασμό στη ΔΕΗ

Διαφήμιση

Χιλιάδες προσλήψεις κάνει το υπουργείο Πολιτισμού επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, με απόφαση που φέρει την επισήμανση «εξαιρετικά επείγον» προβλέπει την πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 8μηνης διάρκειας σε υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Ο αριθμός των προσλήψεων είναι πάρα πολύ μεγάλος και δεν μπορεί να εξηγηθεί από πουθενά πως θα πληρωθούν οι 319 αρχαιολόγοι, οι 1.840 εργάτες ειδικευμένοι και μη, οι 39 αρχιτέκτονες και μηχανικοί και οι 55 συντηρητές αρχαιοτήτων.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η έκταση πρέπει πρώτα να αποχαρακτηριστεί, δηλαδή να πραγματοποιηθούν σωστικές ανασκαφές από συνεργεία εργατών και αρχαιολόγων, που θα πληρωθούν από τον κύριο του έργου, όπως προβλέπει σχετικός νόμος του 2002, ανεξάρτητα αν θα βρεθούν ή όχι αρχαιότητες.

Ανάλογο πρόβλημα έχουν αντιμετωπίσει στο μετρό Αθηνών, στο μετρό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό, στους αυτοκινητοδρόμους, ειδικά όμως η ΔΕΗ έχει φτάσει να πληρώσει τα τελευταία χρόνια στην Αρχαιολογία περίπου 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πάρει την έγκρισή της για έργα σε Κοζάνη και Φλώρινα.

Οι προσλήψεις αφορούν δύο συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων, της Φλώρινας και της Κοζάνης, όπου και βρίσκονται τα κυριότερα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ.

Στο υπουργείο Πολιτισμού τονίζουν  ότι στόχος των μαζικών αυτών προσλήψεων είναι να δουλεύουν τα συνεργεία παράλληλα προκειμένου να κερδίζουν χρόνο και το έργο να ολοκληρώνεται ταχύτερα. Υποστηρίζουν, δε, ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται επί δεκαετίες και πως ακριβώς λόγω των ανασκαφικών ερευνών στα πεδία λιγνίτη της ΔΕΗ έχουν εντοπιστεί και διασωθεί πολύ σημαντικές προϊστορικές αρχαιότητες.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων