Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κρίσιμη εβδομάδα για το προσφυγικό

Κρίσιμη εβδομάδα για το προσφυγικό

Διαφήμιση

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης εντός των συνόρων, την ώρα που hotspots και κέντρα μετεγκατάστασης έχουν γεμίσει ασφυκτικά κόσμο και ήδη γεμίζουν και οι πλατείες, κυρίως της Αττικής.
Βασικό μέλημα αυτήν τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν να λειτουργούν τέσσερα νέα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (Κιλκίς, Καβάλα), αλλά και στην Αττική (γήπεδο Baseball, Δημοτικό Στάδιο στο Ίλιο), προκειμένου να φιλοξενήσουν προσωρινά πρόσφυγες και να αποσυμφορηθούν το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη.
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή στην οποία θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας αλλά επίσης εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ καθώς και της Αρχιεπισκοπής. Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για το προσφυγικό έχει συγκαλέσει η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Σε κορυφαίο επίπεδο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είναι σε ανοιχτή γραμμή με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ, κάτι που παραδέχθηκε και η ίδια σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Μάλιστα η κ. Μέρκελ στην ίδια συνέντευξη γνωστοποίησε ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά όπως είπε «έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες».
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της περιοδείας του επίσης σε Βιέννη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σκόπια.
Η απόφαση του Μαξίμου για βέτο -πιθανότατα στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής την επόμενη Δευτέρα- σε περίπτωση που δεν υπάρξει γραπτή και ρητή δέσμευση να ξεκινήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.
Ωστόσο το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο που θα διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα και δεν αποκλείεται να αποτελέσει και πηγή έντασης με δεδομένο ότι στη συνάντηση θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση και επιδίωξη του Μαξίμου είναι ο κ. Τσίπρας να μεταβεί στις Βρυξέλλες έχοντας υπό μάλης το «ναι» όλου του πολιτικού κόσμου.

naftemporiki.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων