Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κύπρος: Διίστανται οι απόψεις για τους φόρους σε καύσιμα και ρεύμα

Κύπρος: Διίστανται οι απόψεις για τους φόρους σε καύσιμα και ρεύμα

Διαφήμιση

Κύπρος: Διίστανται οι απόψεις για τους φόρους σε καύσιμα και ρεύμα

Με δεδομένη τη μεγάλη πτώση στις τιμές των καυσίμων σε σχέση με πριν ένα χρόνο όταν εφαρμόστηκε το μέτρο, είναι δικαιολογημένη η επαναφορά του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Αντίθετα, ο κ. Δρουσιώτης θεωρεί ότι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να συνεχιστεί, καθώς εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε.

Στο μεταξύ, υπέρ της συνέχισης της αναστολής του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών.

Ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι η επαναφορά του φόρου κατανάλωσης σημαίνει πρόσθεση 8,3 σεντ στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης και 6,2 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης. Η θέση του Συνδέσμου, είναι ότι η επαναφορά του φόρου κατανάλωσης μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη λόγω του ότι από τις 12 Ιουλίου 2022, που σημειώθηκαν οι ψηλότερες τιμές στα καύσιμα, η βενζίνη έχει μειωθεί 45 σεντ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης 62 σεντ το λίτρο και 51 σεντ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι μειώσεις είναι σημαντικές και δίνουν τη δικαιολογία στο κράτος να επαναφέρει τον φόρο στα καύσιμα», σημείωσε.

Ωστόσο, αναφορικά με ενδεχόμενη κατάργηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι δεν ενδείκνυται και δεν δικαιολογείται. Σημειώνοντας ότι το κόστος της επιδότησης του ρεύματος ανέρχεται για το μέσο νοικοκυριό σε €70 τη διμηνία.

«Αυτή η επιδότηση δεν μπορεί και δεν δικαιολογείται να καταργηθεί, για δύο λόγους. Πρώτον, το ρεύμα παραμένει σε πολύ ψηλές τιμές. Από τις 12 Ιουλίου έχει μειωθεί γύρω στο 7% μόνο. Δεν έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε η επιδότηση, σε αντίθεση με τα καύσιμα.

Δεύτερος λόγος, πρόσθεσε, είναι ότι θεωρούμε ότι το κράτος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις αυξημένες τιμές του ρεύματος, διότι, οι πράξεις και οι παραλείψεις του κράτους και των αρμοδίων, διαχρονικά την τελευταία δεκαετία, ευθύνονται για τις ψηλές τιμές, διότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, ώστε να μην πληρώνουμε τώρα αυτές τις αυξημένες τιμές και να πληρώνουμε €250 εκατ. τον χρόνο για ρύπους.

Σημείωσε ότι για αυτό το ζήτημα, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών «ζητά επίμονα εδώ και δύο χρόνια τη διεξαγωγή έρευνας για να καταλογιστούν ευθύνες για τον λόγο για τον οποίο οι καταναλωτές πληρώνουν σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια για το ρεύμα». Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, το 30% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές, θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Να παραμείνει η μειωμένη τιμή στα καύσιμα

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, Σάββας Προκοπίου, είπε ότι αναμένεται να υπάρξει αύξηση στα καύσιμα γύρω στα 8 σεντ, μετά την επαναφορά του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η θέση του Συνδέσμου, σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει η μειωμένη τιμή στα καύσιμα, εξαιτίας του ανταγωνισμού από τις χαμηλές τιμές στα κατεχόμενα.

«Έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τις τιμές, γιατί υπάρχει το μεγάλο θέμα των κατεχομένων, που έχουμε μια τεράστια διαφορά με τις τιμές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «το πάγιο μας αίτημα είναι να προσπαθήσει η κυβέρνηση να σμικρυνθεί η διαφορά αυτή, ώστε να απαλειφθεί το πρόβλημα».

Πρόσθεσε ότι οι τιμές θα έπρεπε να είναι σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα, γι’ αυτό, ως Σύνδεσμος, είναι υπέρ της συνέχισης της αναστολής του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το θέμα πολύ προσεκτικά με τη λήψη των αποφάσεων να αναμένεται τις επόμενες μέρες, υπογραμμίζοντας τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων. Η περίοδος επιβολής μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα λήγει στις 30 Ιουνίου.

Εnergypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων