Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Λαθραίο πετρέλαιο κατασχέθηκε από τις αλβανικές αρχές

Λαθραίο πετρέλαιο κατασχέθηκε από τις αλβανικές αρχές

Διαφήμιση

«Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Αζερμπαϊτζάν και φέρεται ότι στη συνέχεια φορτώθηκε με πετρέλαιο στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην Ελλάδα, από άλλο πλοίο, σε ποσότητα 22.500 τόνων πετρελαίου ντίζελ», εξηγεί η αστυνομία στην ανακοίνωσή της. [Shutterstock/CarolinaCarvajal]

Σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Embargo, το πλοίο και το 22μελές πλήρωμά του ακινητοποιήθηκαν στα χωρικά ύδατα της Αλβανίας.

«Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Αζερμπαϊτζάν και φέρεται ότι στη συνέχεια φορτώθηκε με πετρέλαιο στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην Ελλάδα, από άλλο πλοίο, με ποσότητα 22.500 τόνων πετρελαίου ντίζελ», εξηγεί η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, οι αλβανικές αρχές υποψιάζονται ότι το πετρέλαιο προήλθε από τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σήμερα υπό εμπάργκο, και τα καύσιμα έχουν διακινηθεί λαθραία, καθώς δεν υπήρχαν τα σωστά έγγραφα. Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά παρόμοιων επιχειρήσεων όπου λαθραία καύσιμα έχουν κατασχεθεί στα αλβανικά ύδατα.

Η BIRN εκτίμησε ότι σε τέσσερις πρόσφατες επιχειρήσεις κατασχέθηκαν σχεδόν 200.000 τόνοι ύποπτου λαθραίου πετρελαίου από τη Ρωσία και τη Λιβύη, αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Ιανουάριο, η αστυνομία συνέλαβε 13 άτομα, μεταξύ των οποίων δέκα αλλοδαπούς και τρεις Αλβανούς, για προσπάθεια λαθρεμπορίας 62.000 τόνων πετρελαίου από τη Λιβύη. Πριν από αυτό, τον Ιούλιο του 2022, κατασχέθηκε ένα μηχανοκίνητο αλιευτικό σκάφος με περίπου 80.000 τόνους πετρελαίου πάνω του. Περίπου 25.000 τόνοι βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο, ενώ άλλοι 2.275 τόνοι βρέθηκαν ένα μήνα αργότερα.

euractiv.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων