Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μ. Τσικαλάς: Φωτιά ανάβουν τα καύσιμα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Μ. Τσικαλάς: Φωτιά ανάβουν τα καύσιμα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Διαφήμιση

Η κατρακύλα που σημειώνεται στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς δεν φαίνεται για την ώρα να υπεισέρχεται στην τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στην Κύπρο. Τη διαπίστωση αυτή, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη το τελευταίο διάστημα νοουμένης και της πορείας που ακολουθεί το αργό φτάνοντας κάτω από 30 δολάρια το βαρέλι, την ασπάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς : το Υπουργείο Ενέργειας, οι πρατηριούχοι και οι σύνδεσμοι καταναλωτών. Από κει και πέρα, ξεκινάνε οι διαφωνίες σχετικά με την πηγή του προβλήματος η οποία εντοπίζεται από την αντιπολίτευση στις ενέργειες που δεν έχουν γίνει ως προς τη ρύθμιση της αγοράς, επικαλούμενη και την έκθεση του γενικού ελεγκτή, ενώ η κυβέρνηση τονίζει την προσπάθεια που γίνεται μέσω των μέτρων που έχουν ήδη παρθεί αλλά και του διαλόγου που είναι ανοιχτός.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι φορείς θα έχουν νέα συνάντηση στις 29 του μηνός με τον κ. Λακκοτρύπη ώστε να του θέσουν εκ νέου τα προβλήματα και να αναζητηθεί μια φόρμουλα συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος αν και, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πετρελαίου με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», το πρόβλημα ξεκινάει με τους φόρους. «Η Κύπρος εισάγει καύσιμα οπότε τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Το Υπουργείο Εμπορίου είναι το αρμόδιο να μιλήσει στο κατά πόσο υπάρχει ή όχι παραπλάνηση του κοινού στις τιμές των καυσίμων», δήλωσε στην «Κ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου. Ο κ.Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους αρμόδιους φορείς τόσο του Υπουργείου Εμπορίου όσο και των ιδιωτικών εταιρειών που εμπλέκονται στις ομάδες παρακολούθησης των τιμών. «Εμείς αγοράζουμε σε ό,τι τιμές υπάρχουν από την ντόπια αγορά. Οι υπόλοιποι που τοποθετούμαστε για τις τιμές γινόμαστε ειδήμονες και μπορεί να παραπλανούμε και τους καταναλωτές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η αρχική τιμή αγοράς είναι στα 31 σεντ. Ο φόρος που μπαίνει μετά και στη συνέχεια προστίθενται τα 14 σεντ που αφορούν το κέρδος των πρατηριούχων και των εταιρειών και τέλος μπαίνουν τα 30 σέντ που αφορούν την τιμή του προϊόντος». Οι φόροι στα καύσιμα, όπως προκύπτει, αυξήθηκαν από 40 στα 68σέντς όταν υποστηρίζεται ότι η τιμή προ φόρων μειώθηκε κατά 40%, περίπου το ίδιο με το τι έγινε και στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στην Κύπρο είναι ελεύθερες από το 2004 και εντεύθεν αλλά όχι για να μείνουν εσαεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν η κρίση κυρίως του 2013 που κράτησε ψηλά τους φόρους, με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού όμως πρόσφατα να θέτει και τον παράγοντα «καρτέλ» ανάμεσα στις αιτίες που δεν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων. Επί του τελευταίου, παρατηρείται σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές, ότι η αιτία είναι η σύνδεση πολλών από τα πρατήρια με τις εταιρείες εισαγωγής. «Αν και δεν έχει αποδειχτεί η ύπαρξη καρτέλ, εντούτοις δεν παύει να είναι μια πιθανότητα την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε», τονίστηκε στην «Κ».

Περιμένοντας τις αποφάσεις της ΕΠΑ
Η καθετοποίηση των ελέγχων φαντάζει από πολλούς του πολιτικού προσωπικού της χώρας, σαν μια από τις λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον έλεγχο των τιμών των καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι στο επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις πληροφορίες, λήγουν πολλά συμβόλαια πρατηρίων με εταιρείες εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ανανέωση για κάποια από αυτά, τα λεγόμενα ανεξάρτητα πρατήρια.Στο τελικό της στάδιο όμως φαίνεται την ίδια ώρα πως βρίσκεται και η έρευνα της ΕΠΑ μετά το κώλυμα που σημειώθηκε και την ακύρωση προστίμων που είχε υποβάλει η Επιτροπή. Η έρευνα της ΕΠΑ αφορά τη βενζίνη 95 οκτανίων, τη βενζίνη 98 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης και το  υγραέριο αλλά συνάμα καλύπτει την εισαγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση, τη χονδρική διανομή και τη λιανική εμπορία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα και με στοιχεία από διεθνείς οίκους, και για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου 2015 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2016, η κατά μέσο όρο τιμή πώλησης για τη βενζίνη ήταν   1,16 ευρώ, με κατώτερη το 1,14 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατά μέσο όρο τιμή της βενζίνης στον κόσμο στην ίδια περίοδο είναι 1,10 ευρώ.

Η μέση λιανική τιμή πώλησης στην Κύπρο της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στις 11/01/2016 ανήλθε στα €1,147 ανά λίτρο.Επιπρόσθετα, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων υπολογίζεται από αρμόδιες πηγές ότι έχει πέσει από το 2014 μέχρι και σήμερα, στην Κύπρο, κατά 30% όταν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 60%. Τα στοιχεία αυτά επικαλούνται και πολιτικές πηγές της αντιπολίτευσης με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ». «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Έχουμε κατρακύλα των τιμών και αυτό στην Κύπρο δεν φαίνεται. Αν το πετρέλαιο τύπου Μπρέντ, πέφτει ένα «Χ» ποσοστό, αυτό θα έπρεπε να είχε έρθει και στη χώρα μας. Η βενζίνη 95 οκτανίων θα έπρεπε να έχει 3-4 σεντς μείωση και έχουμε ένα σεντ. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν καρτέλ και γίνεται συνεννόηση αλλά και έλλειψη ελέγχου. Ο Γενικός Ελεγκτής λέει ότι δεν διεξάγονται σωστά οι έλεγχοι. Το πρόβλημα είναι τι μέση τιμή παρουσιάζεται στην αγορά», τονίστηκε χαρακτηριστικά. Επαναφέρεται δε και το θέμα του πλαφόν που δεν έχει φύγει επί της ουσίας από το τραπέζι.

Τα υφιστάμενα μέτρα 
Η δεδομένη μικρή αγορά της Κύπρου αποτελεί και μέρος του προβλήματος όπως αφήνουν να εννοηθεί αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ». «Για να υπάρξει ανταγωνισμός θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από 30 ανεξάρτητα πρατήρια. Μέχρι τότε, ο καταναλωτής έχει μια σειρά από εφόδια για να διαπιστώσει ποια είναι η φθηνότερη βενζίνη, παράλληλα με τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πολιτεία». Οι ενέργειες που έχουν γίνει αφορούν την εν τη πράξει  υιοθέτηση των εισηγήσεων για τιμολογήσεις και έλεγχο από το Υπ. Εμπορίου, λήψη τιμών ημέρας από τελωνείο, αξιοποίηση της υφιστάμενης πλατφόρμα σύγκρισης τιμών με Ευρώπη και εκπόνηση μέσου όρου για την Κύπρο κάθε εβδομάδα, ενώ, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο ίδιος ο κ. Λακκοτρύπης, θα εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο παρακολούθησης των τιμών, που θα εκπορεύεται κυρίως από την ορθή τιμολόγηση και έλεγχο των φορτίων.

Η μέση λιανική τιμή πώλησης στην Κύπρο 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση λιανική τιμή πώλησης στην Κύπρο της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στις 11/01/2016 ανήλθε στα €1,147 ανά λίτρο. Σε σχέση με την εβδομάδα 04/01/2016 (€1,152 ανά λίτρο) η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων δεν παρουσίασε ουσιαστική διαφοροποίηση.  Στο διάγραμμα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η διαμόρφωση της λιανικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο στις 11/01/2016.

(Καθημερινή Κύπρου, 20/1/2016)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων