Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μανιάτης: Το επόμενο βήμα για τους υδρογονάνθρακες

Μανιάτης: Το επόμενο βήμα για τους υδρογονάνθρακες

Διαφήμιση

«Η ΝΑ Μεσόγειας μπορεί να αποτελέσει τη νέα ελπιδοφόρα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ. Αν αυτοί που κυβερνούν καταλάβουν τι σημαίνει η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, τότε θα τα καταφέρουμε να γίνουμε ο ενεργειακός κόμβος που όλοι λαχταράμε», ανέφερε ο τέως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος,  κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας την Δευτέρα στην ημερίδα «Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο που γεννάει λεφτά και δουλειές, που δεν στηρίζεται πια σε δανεικά και κατανάλωση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία, βαριά μεταλλική βιομηχανία και γεωγραφική θέση αλλά απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών (υποστήριξη εξεδρών γεωτρήσεων κλπ) ενώ απαιτείται «ενεργειακή πολιτική που θα υπερβαίνει αυτά που κάνουν οι άξιοι τεχνοκράτες για να προχωρήσουμε παραπέρα», όπως τόνισε.

«Η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) είναι εξαιρετικά στελεχωμένη. Θεωρώντας δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει αξιόλογα κοιτάσματα πρέπει αυτά να αξιοποιηθούν ταχύτατα με τη διασφάλιση του φορολογικού και θεσμικού πλαισίου», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

«Χρειαζόμαστε δημιουργικές ανατροπές. Να αποφασίσουμε ποιον δρόμο θέλουμε να τραβήξουμε. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να διαμορφώσουμε το ενεργειακό μας δόγμα. Το ενεργειακό δόγμα είναι μια βαθιά πεποίθηση ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε μαζί αν θέλουμε να αναβαθμιστούμε γεωπολιτικά. Η πρόσθεση των δυνάμεων δεν είναι άθροισμα, είναι πολλαπλασιασμός.

Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι μέλος της ευρωζώνης. Το 2011-2014 είχε την τύχη να μπει και στο σκληρό πολύτιμο νόμισμα της ενέργειας, εκτός από το ευρώ. Μας έβαλαν στο χάρτη με ένα νέο πολύτιμο νόμισμα γεωπολιτικής αναβάθμισης.

Η Ελλάδα θέλει να εντοπίσει και να αξιοποιήσει νέες πηγές πλούτο. Όλο το μυστικό είναι ο εντοπισμός και η οξοποίηση νέων πηγών πλούτου. Έχει νόημα η όσο πιο δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή πλούτου, υπεραξίας», σημείωσε.

πηγή: energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων