Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μαθιός Ρήγας: Η Energean θα αναζητήσει χρηματοδότηση για ενίσχυση της παραγωγής και διεθνή επέκταση

Μαθιός Ρήγας: Η Energean θα αναζητήσει χρηματοδότηση για ενίσχυση της παραγωγής και διεθνή επέκταση

Διαφήμιση

Η Energean Oil & Gas θα αναζητήσει χρηματοδότηση από τους πιστωτές της χώρας για να ενισχύσει την παραγωγή της και να επεκταθεί διεθνώς παρά τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 200 εκατ. δολαρίων για την περίοδο 2015-2018 με στόχο να αυξήσει την παραγωγή στη λεκάνη του Πρίνου στο Βόρειο Αιγαίο, στα 10.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2017, από τα 3.000 βαρέλια σήμερα. Η εταιρεία αναζητά στήριξη από τις εγχώριες τράπεζες, με μια ξένη τράπεζα να αναλαμβάνει τα ηνία, δήλωσε ο κ. Ρήγας.

“Η Energean συνεχίζει να επενδύει παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Ελλάδα και το λειτουργικό περιβάλλον χαμηλών τιμών. Μετά από την ανακεφαλαιοποίηση, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσουν τα κεφάλαια για να τονώσουν τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία”, δήλωσε ο κ. Ρήγας.

“Οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής σε ένα πετρελαϊκό περιβάλλον 30 εκατ. δολαρίων, είναι εξαιρετικά δύσκολες, αλλά οι έξυπνοι επενδυτές θα επωφεληθούν από τις ευκαιρίες και θα επενδύσουν στο χαμηλό σημείο του κύκλου”, δήλωσε ο Ρήγας.

Εάν η εταιρεία λάβει όντως στήριξη από τις εγχώριες τράπεζες, θέλει το 70% του προϋπολογισμού της προγραμματισμένης επέκτασης υποδομών 100 εκατ. δολαρίων για το πετρελαϊκό πεδίο “Έψιλον”, να χτιστεί στην Ελλάδα, δήλωσε.

Η πρώτη από τις 15 πηγές γεωτρήσεις από την Energean στην Ελλάδα για την ανάπτυξη 30 εκατ. βαρελιών αποδεδειγμένων και πιθανών αποθεμάτων στα πετρελαϊκά πεδία Πρίνος, Έψιλον και Βόρειος Πρίνος, ξεκίνησε στο τέλος Δεκεμβρίου, τόνισε. Μια δεύτερη γεώτρηση έχει ξεκινήσει στον Πρίνο ενώ άλλες πέντε προγραμματίζονται για το 2016. 

“Η άποψή μας είναι ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα παραμείνουν χαμηλές προτού ανακάμψουν σε πιο υγιές επίπεδο κάποια στιγμή το 2017. Στόχο έχουμε να κορυφώσουμε την παραγωγή στον πρίνο, όταν ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου”, δήλωσε ο Ρήγας.

Σε διεθνές επίπεδο, η Energean έχει καταθέσει προσφορά από κοινού με την Rockhopper Exploration για τρία υπεράκτια “μπλοκ” στο Μαυροβούνιο, με ποσοστό 60%. Η αποτίμηση της προσφοράς αναμένεται στις αρχές του έτους, δήλωσε ο Ρήγας. Η εταιρεία ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα εξερεύνησης ύψους 6 εκατ. δολαρίων, στην Αίγυπτο, τον Μάρτιο του 2015, και στόχο έχει να διανοίξει δύο σημεία μέχρι τον Ιούνιο.

“Το Ισραήλ είναι μια βασική χώρα για μας και έχουμε πάρει τη συνειδητή απόφαση να παραμείνουμε δεσμευμένοι με το Ισραήλ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα αποκλειστούμε από το Ιράν, καθώς αυτή η χώρα ανοίγεται. Έχουμε ένα ισχυρό όχημα στο από κοινού όχημά μας OceanEnergean με την OceanRig, που μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο ανοιχτά του Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων