Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μήνυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε η Exxon Mobil για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια

Μήνυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε η Exxon Mobil για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια

Διαφήμιση
Exxon Mobil: Μήνυση υπέβαλε στην ΕΕ για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια
29 12 2022 | 09:05
 

Tην Ευρωπαϊκή Ένωση μήνυσε η ExxonMobil επιχειρώντας να την αναγκάσει να καταργήσει τον νέο έκτακτο φόρο στους πετρελαϊκούς ομίλους, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες υπερέβησαν τη “νόμιμη εξουσία” τους κατά την επιβολή του μέτρου.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η μήνυση είναι η σημαντικότερη απάντηση κατά του φόρου από τη βιομηχανία πετρελαίου, η οποία έχει τεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυβερνήσεων μετά την αύξηση των τιμών της ενέργειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα συγκεντρώσει 25 δισ. ευρώ από τον φόρο «για να βοηθήσει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας».

Η Exxon ανέφερε ότι η αγωγή κατατέθηκε την Τετάρτη από τις θυγατρικές της στη Γερμανία και την Ολλανδία στο Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο στην πόλη του Λουξεμβούργου. Αμφισβητεί τη νομική εξουσία της ΕΕ να επιβάλει τον νέο φόρο —μια εξουσία που προορίζεται ιστορικά για κυρίαρχες χώρες— και τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει την έγκριση των κρατών μελών για το μέτρο.

Ο Κέισι Νόρτον, εκπρόσωπος της Exxon, δήλωσε ότι o αμερικανικός κολοσσός αναγνωρίζει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος «βαρύνει πολύ τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», αλλά υποστήριξε ότι ο φόρος είναι «αντιπαραγωγικός» και «θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια».

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων