Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μείωση της υπερπροσφοράς φέτος βλέπει ο ΟΠΕΚ

Μείωση της υπερπροσφοράς φέτος βλέπει ο ΟΠΕΚ

Διαφήμιση

Η πτώση της αμερικανικής παραγωγής και οι περικοπές των επενδύσεων θα μειώσουν την παγκόσμια υπέρ-προσφορά πετρελαίου στη διάρκεια του έτους, εκτιμά ο OPEC.

Ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παραγωγή από τις χώρες εκτός του καρτέλ, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά αργού που έχει δημιουργήσει μείωση των τιμών από το 2014, ακόμη κι αν ο OPEC έχει αρνηθεί να περιορίσει την δική του παραγωγή.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο οργανισμός εκτιμά ότι η παραγωγή εκτός OPEC θα υποχωρήσει κατά 740.000 βαρέλια ημερησίως από το 2015 στα 56,4εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, δηλαδή 10.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει ο OPEC. 

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης θα προκύψει από τις περικοπές στις οποίες προχωρούν οι αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί, που έχουν καταστεί μη κερδοφόροι με την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο OPEC προβλέπει ότι η αμερικανική παραγωγή φέτος θα υποχωρήσει κατά 431.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το 2015, στα 13,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το υπόλοιπο μέρος από την προβλεπόμενη πτώση εκτός OPEC θα έλθει από χαμηλότερες επενδύσεις και καθυστερήσεις παραγωγής στην Κίνα, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Καζακστάν και την Κολομβία.

Συνολικά, οι πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως θα μειώσουν τις επενδύσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του 2016, 2017, 2018, στα 40 δισ. δολάρια ετησίως, περίπου το μισό ποσο των ετήσιων δαπανών του 2012-2014.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων