Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μείωση των τιμών πετρελαίου μετά το όχι της Σαουδικής Αραβίας

Μείωση των τιμών πετρελαίου μετά το όχι της Σαουδικής Αραβίας

Διαφήμιση

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα, γράφοντας μεγάλες απώλειες σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής της. Παράλληλα, νέα βιομηχανικά στοιχεία έδειξαν περαιτέρω ενίσχυση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου. Στο μεταξύ, το Ιράν ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου του, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του, τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας ως “γελοία” την κοινή πρόταση Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας, για το “πάγωμα” της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του περασμένου μήνα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου προέλευσης Τέξας διαμορφώθηκε στα 31,12 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας μείωση 2,35% σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο. Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο Brent διεθνούς προέλευσης, μειώθηκε κατά 1,44% στα 32,79 δολάρια το βαρέλι.

Η μείωση αυτή των τιμών αποδίδεται στην έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ προκειμένου να συμφωνήσουν σε “πάγωμα” ή μείωση της παραγωγής πετρελαίου και ν’ αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά του, έναντι της μειωμένης ζήτησης που έχει προκαλέσει μείωση των τιμών κατά 70% από τα μέσα του 2014.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ-Ναίμι, δήλωσε χθες ότι μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της παραγωγής μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, αλλά και χωρών οι οποίες δεν είναι μέλη του οργανισμού “δε θα συμβεί, επειδή δεν είναι αρκετές οι χώρες, που θα την εφαρμόσουν.” Επίσης, τόνισε ότι το προτεινόμενο πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου (με την παραγωγή ρεκόρ που είχε σημειωθεί) θα απαιτούσε “οι βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να συμφωνήσουν σε συγκράτηση της παραγωγής τους, χωρίς να την αυξήσουν,” τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, συμφώνησε διστακτικά να συγκρατήσει την παραγωγή της, στα επίπεδα του Ιανουαρίου (στη διάρκεια του οποίου είχε σημειώσει ρεκόρ μετασοβιετικής παραγωγής) το Ιράν χαρακτήρισε την πρόταση ως “γελοία.”

Αναλυτές στις ασιατικές αγορές εκτιμούν ότι μεγαλώνει το ρίσκο περαιτέρω μείωσης των τιμών πετρελαίου καθώς “δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την σταθεροποίηση της παραγωγής,” σημειώνει ο Ρικ Σπούνερ της CMC Markets, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις δρομολογούνται προς την κατεύθυνση αυτή, και από τον ερχομό της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, που παροδοσιακά χαρακτηρίζεται από χαμηλή ζήτηση.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7,1 εκατ. βαρέλια, στα 506,2 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 3,4 εκατ. βαρέλια, συντελώντας στη διαθεσιμότητα της υπερπροσφοράς πετρελαίου, έναντι της χαμηλής ζήτησης.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων