Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Νέα “βόμβα” από τον ΟΠΕΚ+: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα – Άλμα στις τιμές του αργού

Νέα “βόμβα” από τον ΟΠΕΚ+: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα – Άλμα στις τιμές του αργού

Διαφήμιση
Νέα "βόμβα" από τον ΟΠΕΚ: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα
03 04 2023 | 07:55

Αιφνίδια μείωση της παραγωγής πετρελαίου που θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+, περιορίζοντας την προσφορά από τον Μάιο, παρά την ανάκαμψη των τιμών από τα χαμηλά 15 μηνών.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, με ισχύ από τον Μάιο έως το τέλος του έτους.

Ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής που εφάρμοζε από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι η κίνηση αποτελεί «εθελοντική περικοπή», σε δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα, η Ρωσία θα παρατείνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του έτους.

Το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ θα μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 772.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του έτους, ανέφεραν οι τρεις χώρες του Κόλπου σε ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τα αντίστοιχα επίσημα μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόκειται για ένα “προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί να υποστηρίξει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς” δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σαουδαραβικού υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

Το Ιράκ, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, ανακοίνωσε επίσης σήμερα μια μείωση κατά 211.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής του από την 1η Μαΐου.

Η Αλγερία προχωρά από την πλευρά της σε “εθελοντική μείωση 48.000 βαρελιών την ημέρα, από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του 2023, σε συντονισμό με ορισμένες χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ”, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλγερινού υπουργείου Ενέργειας, που μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Η Μόσχα –μέλος του ΟΠΕΚ+– ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι παρατείνει τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Ενέργεια, Αλεξάντρ Νόβακ, που κάνει λόγο για μια “περίοδο αβεβαιότητας” στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Έκρηξη των τιμών

Στον απόηχο της απόφασης του Οργανισμού, οι τιμές του αργού σημειώνουν αλματώδη αύξηση κατά σχεδόν 6% στις συναλλαγές στην Ασία σήμερα μετά την μάλλον απρόσμενη ανακοίνωση για μεγάλες μειώσεις της παραγωγής τον Μάιο από τις αρχές του Ιράκ, της Αλγερίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ.

Το αμερικανικό WTI, σημειώνει άνοδο 5,3% στα 79,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent αυξάνεται κατά 5,2%, φθάνονρας τα 84 δολάρια.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων