Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Με νέους φόρους κλείνουν την “τρύπα” της αξιολόγησης

Με νέους φόρους κλείνουν την “τρύπα” της αξιολόγησης

Διαφήμιση

Στη γνωστή, πολιτικά πιο εύκολη, αλλά σίγουρα μεσοπρόθεσμα μη αποτελεσματική προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων καταφεύγει και πάλι η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει “τρύπες” στα δημοσιονομικά της αξιολόγησης. Ετοιμάζεται να επιβάλει νέα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα το 2017. Και αυτά σε μια χρονιά που ήδη έχουν θεσπιστεί και θα επιβληθούν από την Πρωτοχρονιά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Στην προσπάθεια τού να βρει μέτρα για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με τους θεσμούς έχει επιδοθεί στην αναζήτηση νέων φόρων. Και στην αναζήτηση αυτή ξύνει τον πάτο του βαρελιού, αφού και οι περισσότερες φοροαπαλλαγές έχουν ήδη καταργηθεί ενώ και όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες φορολογούνται αδρά. Πού έχουν καταλήξει; Στην κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πιο συγκεκριμένα για κατάργηση οδεύουν:

– Η έκπτωση φόρου 10% επί των ιατρικών δαπανών. Η έκπτωση δίνεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος έχει συνολική ιατρική δαπάνη η οποία ξεπερνά το 5% του συνολικού εισοδήματός του.

– Η έκπτωση φόρου 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων. Από την κατάργηση της έκπτωσης θα επιβαρυνθούν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, αφού θα αυξηθεί η μηνιαία παρακράτηση του φόρου τους (δεν θα καρπώνονται τη διαγραφή ποσού έως 30 ευρώ κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης).

– Περικοπή ή και κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 10% τα πληρώματα και με συντελεστή 15% οι αξιωματικοί.

– Η επιβολή φόρου 5% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας (π.χ. AirBNB).

Υπάρχει και μια περικοπή δαπάνης και είναι η μείωση κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα διατίθενται κάθε χρόνο 105 εκατ. ευρώ για το επίδομα και τον επόμενο χειμώνα πρόκειται να δοθούν περίπου 50 εκατ.

Να σημειωθεί, όμως, ότι το 2017 έρχονται και άλλες καταργήσεις φοροαπαλλαγών. Συγκεκριμένα έρχονται:

– Η επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων με κατάργηση αυτών που θα κριθούν άδικες και αναποτελεσματικές.

– Η αλλαγή του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την Πρωτοχρονιά του 2017 έρχεται και τσουνάμι έμμεσων φόρων με:

– Αύξηση της βενζίνης κατά 3-4 λεπτά του ευρώ.

– Αύξηση του ντίζελ κίνησης κατά 8-9 λεπτά.

– Αύξηση του υγραερίου κίνησης κατά 6-7 λεπτά.

– Επιβολή φόρου 1-4 ευρώ ανά κιλό στον καφέ ανάλογα με το στάδιο επεξεργασίας.

– Επιβολή φόρου 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και DSL

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων