Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Νομοθετική ρύθμιση προστίμων ΗΦΑΙΣΤΟΣ – Κινητοποιήσεις

Νομοθετική ρύθμιση προστίμων ΗΦΑΙΣΤΟΣ – Κινητοποιήσεις

Διαφήμιση

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Ηράκλειο-Κρήτης, 02/01/2012

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα

Θέμα: Νομοθετική ρύθμιση προστίμων ΗΦΑΙΣΤΟΣ-Κινητοποιήσεις

Η καθυστέρηση της νομοθετικής ρύθμισης των προστίμων του Ήφαιστου παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου, φέρνει εκατοντάδες πρατηριούχους και διακινητές πετρελαίου θέρμανσης που λειτουργούν νόμιμα, αντιμέτωπους με τον κίνδυνο του κλεισίματος των επιχειρήσεών τους.

Τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν ως «τελωνειακές παραβάσεις» (παρ. 9 του άρθρου 147 του ν.2960/2001) και θεωρήθηκαν ότι υπέκρυπταν παρανομία ή και λαθρεμπορία καυσίμων ενώ όλα τα παραστατικά εκδόθηκαν και καταχωρήθηκαν κανονικά και όλοι οι αναλογούντες φόροι καταβληθήκαν. Συνεπώς όπως γνωρίζουν και οι υπηρεσίες σας, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο καυσίμων.

Μόνο ως προς την ενημέρωση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ υπήρξε πρόβλημα είτε από τεχνικά προβλήματα του συστήματος είτε από καθυστέρηση. Άλλωστε αυτό αναγνωρίστηκε με τη τροποποίηση που ψηφίστηκε με το Άρθρο 320 του ν. 4072/12 (ΦΕΚ 86 Α/11-4-2012) και μειώθηκαν τα πρόστιμα. Ωστόσο εξακολουθούν να είναι εξοντωτικά για τον κλάδο μας και είναι αδύνατο να καταβληθούν, πράγμα που σημαίνει το κλείσιμο των επιχειρήσεων με όλες τις συνέπειες.

Γνωρίζεται πολύ καλά, ότι με αφορμή το θέμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ένας ολόκληρος κλάδος από προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπ. Οικονομικών για την δήθεν καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων, χωρίς να υπάρχει κανένα πραγματικό αντικείμενο και χωρίς φυσικά να παταχθεί το λαθρεμπόριο.

Επί της ουσίας του ζητήματος σας επαναλαμβάνουμε ότι: «Για τα καύσιμα για τα οποία επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, έχουν εκδοθεί κανονικά παραστατικά αγοράς πλήρως αποδεκτά από τις ΔΟΥ, καταχωρήθηκαν εγκαίρως στα βιβλία των βενζινοπωλών στο σύνολό τους, εκδόθηκαν όλα τα παραστατικά λιανικών πωλήσεων, καταχωρήθηκαν και αυτά κανονικά στα βιβλία τους και καταβλήθηκαν όλοι οι φόροι που τους αναλογούν».

Όλα αυτά άλλωστε οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να τα ελέγξουν. Και όπου διαπιστώσουν ότι έγινε λαθρεμπόριο εμείς πρώτοι θα ζητήσουμε να μπει λουκέτο στα πρατήρια των υπευθύνων.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 3.500 πρατήρια αντιμετωπίζουν εξοντωτικά πρόστιμα, που φθάνουν μέχρι 170.000 ευρώ για τυπικές παραβάσεις. Είναι προφανές ότι αν δεν ψηφιστεί το συντομότερο νομοθετική ρύθμιση των αδικαιολόγητων και απαράδεκτων προστίμων η έστω που θα περιορίζει το ύψος των ποινών σε λογικά επίπεδα για τέτοιου είδους παραβάσεις, τα πρατήρια αυτά θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα περάσουν στην ανεργία.

Ζητάμε την άμεση κατάθεση της τροπολογίας ρύθμισης των προστίμων διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και στην πλήρη διακοπή διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης από 20 Ιανουαρίου.

  • Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (Ο.Β.Ε.),
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ),
  • Ένωση Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Ν. Αττικής,
  • Επαγγελματικό Σωματείο Εμπόρων Καυσίμων & Εκμεταλλευτών Σταθμών Αυτ/των Ν.Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος»,
  • Σωματείο Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος»
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων