Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ντράγκι: Επέκταση του QE, αν χρειαστεί

Ντράγκι: Επέκταση του QE, αν χρειαστεί

Διαφήμιση

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται για αρκετό χρονικό διάστημα, ωστόσο μάλλον δεν θα μειωθούν περαιτέρω. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται τόσο από την σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ όσο και από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι το πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης θα διατηρηθεί έως ότου πετύχουμε έναν βιώσιμο πληθωρισμό ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αυξήσει το μέγεθος κατά την διάρκεια του προγράμματος εφόσον χρειαστεί. «Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν έως τον Δεκέμβριο του 2017 ή ακόμη περισσότερο, εφόσον καταστεί αναγκαίο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι στις δηλώσεις κατόπιν της συνεδρίαστης του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, σημείωσε ότι η πορεία της οικονομίας υπονομεύεται από τον αργό ρυθμό υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης.

Παρότι μάλιστα η ΕΚΤ μείωσε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το επόμενο διάστημα λόγω της αναμενόμενης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου, ανέβασε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2019. Πλέον η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017 και στο 1,3% το 2018 από 1,8% και 1,6% που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. Σχετικά με τον πληθωρισμό, ανακοίνωσε την υποβάθμιση των εκτιμήσεων στο 1,5% το 2017, στο 1,3% το 2018 και στο 1,6% το 2019, έναντι των αρχικών προβλέψεων 1,7%, 1,6% και 1,7% αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 1,9% ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΚΤ έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,8%.

«Δεν υπήρξαν διαφωνίες στις αλλαγές που έγιναν στις δηλώσεις της ΕΚΤ», ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Με την Γερμανία να οδεύει σε εκλογές και τους αποταμιευτές να διαμαρτύρονται για τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, αξιωματούχοι των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης έχουν αυξήσεις τις πιέσεις στην ΕΚΤ για να αντιστρέψει την πολιτική οικονομικής επέκτασης, αγορών ομολόγων και επιτοκίων υπό το μηδέν που διατηρεί εδώ και καιρό.

Ωστόσο, ο Ντράγκι τόνισε ότι κανείς δεν τάχθηκε κατά της δήλωσης που ακολούθησε την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στην οποία για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες δεν αναφέρεται κάτι για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Τέλος, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, επεσήμανε ότι τα κράτη – μέλη διαθέτουν υψηλότερο χρέος από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία. «Τα χαμηλά επιτόκια στηρίζουν την ικανότητα εξυπηρέτησης αυτών των χρεών» έσπευσε να προσθέσει

insider.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων