Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Όλοι χρωστούν σε όλους

Όλοι χρωστούν σε όλους

Διαφήμιση

Σε ένα επικίνδυνο καθοδικό «σπιράλ» έχει εγκλωβιστεί εκ νέου η ελληνική οικονομία, γεγονός που καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου για την επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για τον φαύλο κύκλο που δημιουργεί το βουνό του χρέους που έχει συσσωρευθεί πάνω από κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας. Και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πει κανείς πως πλέον, σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της οικονομίας, αυτό που πρέπει να γίνει είναι το εξής: Να πάψουν όλοι να χρωστούν σε όλους.

Ζούμε εκ νέου στις μέρες των χρεών. Οι δανειστές «χρωστούν» στην Ελλάδα την υπό-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, τα τελευταία μαντάτα για την οποία δεν εμφανίζονται και τόσο θετικά, παρά τις καθησυχαστικές προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου. Το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ανέφερε τη Δευτέρα γνωστή γερμανική εφημερίδα. Γιατί δεν θα το ανάψει; Γιατί η κυβέρνηση «χρωστά» με τη σειρά της στους δανειστές ορισμένα… προαπαιτούμενα.

 

Και φυσικά ο «φαύλος κύκλος» του χρέους δεν περιορίζεται στη σχέση μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου έχουν δημιουργήσει το δικό τους «βουνό» και για τον λόγο αυτό θα έχουν την… τιμητική τους στο άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβας.

H κυβέρνηση έπρεπε έως τα τέλη Αυγούστου να είχε αποπληρώσει χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 1,4 δισ. ευρώ και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δικαιούται την επομένη δόση των 2,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα πάνε για την εξόφληση χρεών ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Tην ανιούσα πήραν την ίδια στιγμή και τα «φέσια» των ιδιωτών προς την εφορία.

Στα 90,4 δισ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, έναντι 89,832 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή εκείνες που δημιουργήθηκαν προ του 2016 ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου σε 82,8 δισ. ευρώ, έναντι 83 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016 συνέχισαν να αυξάνονται και ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου σε 7,6 δισ. ευρώ, έναντι 6,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, ήτοι μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ!.

Είναι χαρακτηριστικό πως εντός του Ιουλίου οι υπερήμεροι οφειλέτες προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 125.000 και ανήλθαν στους 4.128.962. Οι εν λόγω οφειλέτες δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και τον ΦΠΑ.

Ειδικότερα, δεν πληρώθηκε φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους 335 εκατ. ευρώ γεγονός που προσγείωσε τα έσοδα από το σχετικό φόρο στα 811 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενων εσόδων 1,146 δισ. ευρώ. Ομοίως, δεν πληρώθηκε ΦΠΑ ύψους 157 εκατ. ευρώ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον Ιούλιο να εισπραχθούν 965 εκατ. ευρώ, έναντι φόρου 1,122 δισ. ευρώ.

Μέσα στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 η εφορία μπόρεσε να εισπράξει μόλις 2,727 ανείσπρακτων οφειλών. Συνολικά οι οφειλέτες κατά των οποίων δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου σε 1.573.858 άτομα. Εξ αυτών έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 774.282, ήτοι στο 49,20% του συνόλου.

insider.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων