Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΟΠΕΚ: «Αναντικατάστατο» το πετρέλαιο- Θα συνεχίσει να αυξάνεται η ζήτηση

ΟΠΕΚ: «Αναντικατάστατο» το πετρέλαιο- Θα συνεχίσει να αυξάνεται η ζήτηση

Διαφήμιση

Είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 23% έως το 2045.

Η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 23%, στα 110 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έως το 2045, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που έκανε λόγο για μείωση της ετήσιας αύξησης της ζήτησης από 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023 σε 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2028.

Εξηγώντας πού βασίζονται οι προβλέψεις, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις είπε ότι «το πετρέλαιο είναι αναντικατάστατο στο άμεσο μέλλον». Αν και αναγνώρισε ότι άλλες μορφές ενέργειας θα επεκταθούν, επέμεινε ότι «είναι σαφές πως το πετρέλαιο παραμένει αναπόσπαστο μέρος του μείγματος».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης στη βιομηχανία πετρελαίου θα πυροδοτήσει «ενεργειακό χάος», δεδομένου ότι 500.000 άνθρωποι αναμένεται να μεταναστεύσουν σε όλο τον κόσμο από σήμερα έως το 2030.

Η εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα ασκήσει πίεση προς τα πάνω στις τιμές του αργού που μειώνονται σταθερά από τα υψηλά επίπεδα, στα 120 δολάρια το βαρέλι, που έφτασαν τον Μάρτιο 2022 όταν ξέσπασε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν μειωμένες τον περασμένο χρόνο καθώς βελτιώνονται τα προβλήματα που αντιμετώπισε η εφοδιαστική αλυσίδα στην διάρκεια της πανδημίας, αντισταθμίζοντας μέρος των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην πτώση των τιμών είναι πιθανό να έχουν παίξει κάποιο ρόλο η μειωμένη ζήτηση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, τα υψηλά επιτόκια και ο επίμονος πληθωρισμός που αναγκάζουν νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.

Ασανσέρ οι τιμές τη Δευτέρα
Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν την Δευτέρα σημειώνοντας άνοδο, περίπου 1%. Ωστόσο, αργότερα μέσα στην ημέρα «σβήστηκαν» τα κέρδη, με τις τιμές να υποχωρούν ελαφρώς το μεσημέρι. Στη συνέχεια ενισχύθηκαν και πάλι.

Στις 13:40 (ώρα Ελλάδας), οι τιμές του μπρεντ σημείωνε αύξηση 0,5%, στα 74,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο κινούνταν ανοδικά κατά 0,4%, στα 69,44 δολάρια.

Το κλίμα στην αγορά επηρεάζεται από την απόπειρα εξέγερσης του ηγέτη της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, αν και η πολιτική αστάθεια στη Ρωσία δεν φαίνεται να απειλεί άμεσα τον εφοδιασμό πετρελαίου από τη χώρα, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

naftemporiki.gr

 

 

 

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων