Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πάιατ: Στόχος μας να έρθει το αμερικανικό LNG και να γίνουν επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες

Πάιατ: Στόχος μας να έρθει το αμερικανικό LNG και να γίνουν επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες

Διαφήμιση

Οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε «πύλη εισόδου» για τη μεταφορά αερίου και αγαθών προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζει  ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Μιλά για αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο ενεργειακό πλέγμα της περιοχής, επισημαίνει τη σημασία των αγωγών ΤΑΡ και IGB όπως και ενός πλωτού τερματικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Διαπιστώνει μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που όπως τονίζει όντως θα συμβεί τους επόμενους 12 μήνες στην πορεία προς τη ΔΕΘ του 2018, οπότε οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει ότι εργάζεται για να πραγματοποιηθεί σύντομα επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, ενώ εγκωμιάζει την εξαιρετικά στενή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με βασικό άξονα τη «ζωτικής σημασίας» βάση της Σούδας.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα ενεργειακά, σε ερώτηση για το αν θα έρθει στη χώρα μας το αμερικανικό αέριο, ο κ. Πάιατ είπε ότι “αυτός είναι ο στόχος μας, να υπογραφούν συμβόλαια. Όχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις”.

Σχετικά με την ExxonMobil και τις σχετικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως “είναι προφανώς πολύ καλό νέο εφόσον υλοποιηθεί. Είμαστε ακόμα πολύ νωρίς, στο ξεκίνημα. Αν προχωρήσουν αποφασιστικά, συνεπάγεται δέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, η Energean, στην οποία υπάρχει αμερικανική επένδυση, έχει λάβει έγκριση για γεωτρήσεις στο Ιόνιο και στη συνέχεια στη Δ. Ελλάδα. Είναι ένα σημαντικό τεστ, καθώς η Ελλάδα αρχίζει την εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων”. 

πηγή: Έντυπη Καθημερινή

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων