Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Παραμένουν τα “αγκάθια” μεταξύ ΕΛΠΕ και Energean

Παραμένουν τα “αγκάθια” μεταξύ ΕΛΠΕ και Energean

Διαφήμιση

Δυστοκία εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ ΕΛ.ΠΕ. και Energean Oil & Gas, για τη σύμπραξή τους στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Άρτας-Πρέβεζας, την οποία διεκδικούν και οι δύο. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδηγήθηκε στην απόφαση να παρατείνει τη λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης των τριών χερσαίων οικοπέδων ως τις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές του liberal.gr, και οι δύο εταιρίες, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, επιμένουν στις απόψεις τους για τη διαμόρφωση του σχήματος, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν κοινό τόπο, παρά την υπόδειξη του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη «να τα βρουν», καθώς οι προσφορές τους κρίθηκαν ισοδύναμες από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του ΥΠΕΝ.

Όπως είχε μεταδώσει το liberal.gr, δύο είναι τα σημαντικά «αγκάθια» που δυσκολεύουν τις συνομιλίες. Η ανοιχτή δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών για την εκτέλεση σεισμικών ερευνών στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους, για την οποία, μάλιστα, εκκρεμεί και μήνυση της ΕΛ.ΠΕ. κατά της Energean και το ποιος θα αναλάβει το operating στην υπό έρευνα περιοχή της Άρτας-Πρέβεζας.

Η Energean επιμένει σταθερά ότι ο ρόλος του operator θα πρέπει να ανατεθεί στην ίδια, με το σκεπτικό ότι διαθέτει έμπρακτα το απαραίτητο know -how, κάτι για το οποίο αντιδρά σθεναρά η ΕΛ.ΠΕ.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει προκύψει είναι το γεγονός ότι η ΕΛ.ΠΕ., όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, έχει προτείνει στο υπουργείο να προχωρήσει στην κατακύρωση της περιοχής στον πλειοδότη. Εάν είναι η ΕΛ.ΠΕ., δεσμεύεται, όπως διαμηνύθηκε, να προχωρήσει στη συνεργασία με την Energean, αλλά υπό τους όρους που θα προκύψουν από την ανάθεση. Εάν πλειοδότης είναι η Energean, τότε τις έρευνες θα διεξάγει αποκλειστικά η ίδια, με την ΕΛ.ΠΕ. να μην προτίθεται σε καμία συνεργασία.

«Έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ το θέμα», είπε στο liberal.gr πηγή άριστα πληροφορημένη.

Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται, με τις δύο εταιρίες «να μην βάζουν νερό στο κρασί τους», όπως επισημαίνεται, και καθώς ο χρόνος πίεζε για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, το υπουργείο αποφάσισε να παρατείνει την ολοκλήρωση της θητείας της ως τις 30 Απριλίου, με την αιτιολογία ότι υφίσταται «ανάγκη παράτασης για να οριστικοποιηθούν τα προς υπογραφή σχέδια συμβάσεων με τους επιλεγέντες αιτούντες».

Το ΥΠΕΝ, πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, δεν αφίσταται της προσπάθειας να βρεθεί τελικά κοινή γλώσσα μεταξύ ΕΛ.ΠΕ. και Energean. Για το λόγο αυτό ο ίδιος ο υπουργός είναι σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των δύο εταιριών. Το ερώτημα, όμως, που παραμένει είναι το πώς θα καμφθούν οι σημερινές αντίθετες στάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα αυτό συμπαρασύρει και τις έρευνες στις δύο άλλες χερσαίες περιοχές, την Αιτωλοακαρνανία, που διεκδικεί η Energean και Β.Δ. της Πελοποννήσου, που διεκδικεί η ΕΛ.ΠΕ. Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, θα ανακοινωθούν μετά από τρεις και πλέον μήνες και γι’ αυτές.

(Liberal.gr, 19/1/2016)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων