Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πετρέλαιο: Κίνδυνος η υπερπροσφορά να καταλήξει σε … έλλειψη

Πετρέλαιο: Κίνδυνος η υπερπροσφορά να καταλήξει σε … έλλειψη

Διαφήμιση

22/5/2020
Η τιμή του πετρελαίου είναι 80% υψηλότερη από ό, τι στα μέσα Απριλίου.

Μόλις λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τη νέα συμφωνία του ΟΠΕΚ + για τη μείωση της παραγωγής και το κλίμα της αγοράς έχει αλλάξει σημαντικά. Ο φόβος της υπερπροσφοράς και η καταβύθιση των τιμών το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής των μελών του καρτέλ, της Ρωσίας και άλλων κρατών όπως είναι οι ΗΠΑ. Πλέον όμως, η τήρηση της συμφωνίας ,η οποία στόχευε να δώσει ώθηση στην τιμή και να μειώσει τα αποθέματα τα οποία δεν είχαν πλέον που να αποθηκευθούν ίσως να μην αποτελεί προτεραιότητα για κάποια πετρελαιοπαραγωγά κράτη.

Στις 12 Απριλίου, οι αναλυτές θεωρούσαν ότι οι περικοπές κατά 10% της παραγωγής ήταν πολύ μικρές και συνέβησαν πολύ αργά. Σήμερα, ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι είναι μεγάλες και ότι σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση της ζήτησης, ίσως τελικά να οδηγήσουν σε ελλείψεις.

Η τιμή του πετρελαίου είναι 80% υψηλότερη από ό, τι στα μέσα Απριλίου, και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι περικοπές από τον ΟΠΕΚ +, σε συνδυασμό με περικοπές στη Βόρεια Αμερική ( φτάνουν τα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα), φέρνουν την αγορά πετρελαίου πιο κοντά στο έλλειμμα τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Σκεπτικισμός για την πολιτική περικοπών της Σαουδικής Αραβίας

Η βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και οι γρηγορότερες από το αναμενόμενο περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + αναμένεται να ωθήσουν την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα τον Ιούνιο, ανέφερε η Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα.

Η αισιοδοξία που αρχίζει να επανέρχεται στην αγορά, εγείρει ένα άλλο θέμα. Οι παραγωγοί θα μπορούσαν – ωθούμενοι από την αύξηση των τιμών – να μπουν στον πειρασμό να αγνοήσουν τις ποσοστώσεις εντός του ΟΠΕΚ +. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δηλώνουν ακλόνητη στήριξη στη σταθεροποίηση της αγοράς, υπόσχονται να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να εξισορροπήσουν την αγορά και να δουν υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ και οι δέκα συνεργάτες τους που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ μείωσαν τις εξαγωγές πετρελαίου κατά τεράστιο 5,96 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για τις πρώτες 13 ημέρες του Μαΐου σε σύγκριση με τους μέσους όρους του Απριλίου, δήλωσε η Petro-Logistics στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.