Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Το πετρέλαιο αυξάνει την ανεργία και πιέζει το κράτος πρόνοιας στη Νορβηγία

Το πετρέλαιο αυξάνει την ανεργία και πιέζει το κράτος πρόνοιας στη Νορβηγία

Διαφήμιση

Το φτηνό πετρέλαιο και ο υψηλός βαθμός αυτοματοποίησης στην παραγωγή, στο έδαφος της κρίσης, πλήττουν τις θέσεις εργασίας στη Νορβηγία, με την ανεργία να τείνει σε ύψη ρεκόρ.

Ταυτόχρονα, η μείωση των εισφορών εξαιτίας της επιδείνωσης στους δείκτες της απασχόλησης πλήττουν και το περίφημο “κράτος πρόνοιας και δικαίου” της χώρας.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η νορβηγική στατιστική υπηρεσία, προκύπτει ότι το ποσοστό των εργαζομένων υποχώρησε στο 70,6% το 2016, που αποτελεί το χαμηλότερο τα τελευταία 21 χρόνια.

Η τάση υποχώρησης ξεκίνησε από το 2008, έτος-ορόσημο για την κρίση.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι εκτός από τις απολύσεις, αυξάνει και ο αριθμός των παραιτήσεων εργαζομένων, που αναζητούν εργασία με καλύτερους όρους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ζανέτε Στορμ Φτζάρε, οικονομολόγος της νορβηγικής τράπεζας DNB ASA, εκτιμά ότι η βύθιση στην τιμή του πετρελαίου «ενίσχυσε την πτωτική τάση», ωστόσο, υπάρχουν και μακροχρόνιοι παράγοντες που ευθύνονται για την αυξανόμενη ανεργία στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών είναι η γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η αυξανόμενη χρήση των αυτοματοποιημένων συστημάτων και της ρομποτικής, με αποτέλεσμα οι μηχανές να αντικαθιστούν τους ανθρώπους.

Μειωμένα ποσοστά απασχόλησης, όμως, σημαίνουν και λιγότερα φορολογικά έσοδα και η κυβέρνηση δεσμεύεται στους πόρους που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει το κενό στο σύστημα πρόνοιας βουτώντας στο… «βάζο με το μέλι» των εσόδων από το πετρέλαιο.

Θεμέλιος λίθος του συστήματος πρόνοιας στη Νορβηγία είναι η ισότητα αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν όσο αυξάνονται οι άνεργοι στη χώρα. «Το κράτος πρόνοιας όπως είναι δομημένο θα γίνει μεγάλο βάρος στις πλάτες της κυβέρνησης, δεδομένης της προσέγγισης ως προς τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες», σχολιάζει ο Μάριους Γκόνσλοτχοβ, οικονομολόγος της Handelsbanken.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να «ξοδεύει σαν τρελή» και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί σοβαρά την κεντρική τράπεζα.

Το χειρότερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι περιοχές που εμπλέκονται πιο ενεργά στην πετρελαϊκή βιομηχανία και κυρίως η νοτιοδυτική ακτή της χώρας. Επίσης, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στους άντρες από τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Όπως επισημαίνει η Φτζάρε, αύξηση έχουν παρουσιάσει και τα ποσοστά επιδόματος ασθένειας στις πληγείσες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, καθώς η ύφεση φαίνεται πως συνοδεύεται με αύξηση στον αριθμό των αδειών ασθένειας. Αυτό, όμως, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ένα κράτος που αποζημιώνει τους εργαζομένους κατά 100% όταν λαμβάνουν άδεια ασθένειας για διάστημα έως και ένα έτος.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων