Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Οι πετρελαιοπαραγωγοί θα συνεδριάσουν τον Απρίλιο ακόμη και χωρίς το Ιράν

Οι πετρελαιοπαραγωγοί θα συνεδριάσουν τον Απρίλιο ακόμη και χωρίς το Ιράν

Διαφήμιση

Οι παραγωγοί πετρελαίου, περιλαμβανομένων των μελών του ΟΠΕΚ, εξακολουθούν να επιθυμούν μια συνάντηση τον επόμενο μήνα προκειμένου να συζητήσουν συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής. Πηγές που επικαλείται το Reuters τονίζουν πως οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουνακόμη και χωρίς το Ιράν, καθώς αυξάνεται η πολιτική πίεση για τόνωση τιμών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak τόνισε πως μετά τις διαπραγματεύσεις στην Τεχεράνη θα μπορούσε να υπογραφεί μια συμφωνία τον Απρίλιο που θα αποκλείει τον Ιράν. Αν και η εξαίρεση της χώρας δεν είναι ιδανική, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κατάρρευση της συμφωνίας, τονίζουν οι πηγές.

«Είναι πισωγύρισμα αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα τη θετική ατμόσφαιρα που έχει ήδη ξεκινήσει», ανέφερε πηγή από μεγάλο παραγωγό του ΟΠΕΚ, αναφερόμενη στην απόφαση του Ιράν να μην συμμετάσχει στο πάγωμα. «Γίνονται ακόμη συζητήσεις για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των κύριων παραγωγών», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ επεσήμανε επίσης πως το να μην συμμετέχει το Ιράν στη συμφωνία δεν είναι η καλύτερη έκβαση, αν και δεν είναι και η χειρότερη: «Αν οι άλλοι παγώσουν την παραγωγή και οι Ιρανοί είναι εκτός συμφωνίας, αυτό δε θα βοηθήσει την αγορά εκτός κι αν η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Η παραγωγή του Ιανουαρίου είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα».

«Δεν μπορείς να αγνοήσεις όλους τους άλλους πετρελαιοπαραγωγούς. Η συνάντηση πιθανότατα θα γίνει», ανέφερε στο πρακτορείο άλλη πηγή, προσθέτοντας ότι κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου μάλλον θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του παγώματος. «Δε θα συναντηθούμε μόνο και μόνο για να συναντηθούμε», υπογράμμισε.

Πάντως, δεν είναι ακόμη σαφές το ποιες χώρες θα παρευρεθούν πέραν των τεσσάρων αρχικών. Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πει πως επίσης θα δεσμευτούν για ένα πάγωμα αν το κάνουν και οι άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, ωστόσο δεν έχουν λάβει ακόμη πρόσκληση.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων