Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν «φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά τους

Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν «φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά τους

Διαφήμιση

Αντιμέτωποι με «βαριά» εκκαθαριστικά θα βρεθούν όσοι φορολογούμενοι δήλωσαν πέρυσι εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, λόγω της αυξημένης προκαταβολής φόρου, αλλά και των αναδρομικών αυξήσεων στην εισφορά αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα… χτυπήσουν για:

  • Ελεύθερους επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017) έχει ψηφιστεί ήδη η αύξησή της στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται τα «μπλοκάκια».
  • Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75%.
  • Εισφορά αλληλεγγύης. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Όλα αυτά την ώρα που τον πρώτο μήνα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχουν κατατεθεί μόλις 500.000, σε σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων δηλώσεων. Μία εξέλιξη πουσύμφωνα με την Ημερησία αποδίδεται και στην αποχή των λογιστών οι οποίοι αντιδρούν για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Από τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, το 54% ή 270.000 είναι μηδενικές, 100.000 είναιπιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους, ενώ οι υπόλοιπες 130.000 είναι χρεωστικές, με τους φορολογούμενους να καλούνται ναπληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Όλα αυτά την ώρα που δεν αναμένεται νέα παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, όπως προκύπτει και από τα όσα επεσήμανε χτες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων