Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πιθανή παράταση στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου…

Πιθανή παράταση στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου…

Διαφήμιση

Νευρικότητα έχει προκύψει αυτές τις ημέρες στην αγορά του πετρελαίου καθώς όλοι αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον να προδικάσουν τις εξελίξεις μέσω των δηλώσεων παραγόντων της αγοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, μετά την κυκλοφορία πληροφορίας,σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία σκέφτονται να παρατείνουν και πάλι τη συμφωνία μείωσης παραγωγής, η οποία λήγει το Μάρτιο του 2018.

Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε πως εκπρόσωποι των δύο χωρών έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο πιθανής παράτασης, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.

Το όλο ζήτημα προέκυψε μετά την κοινοποίηση δηλώσεων που αποδίδονται στον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου, Bijan Zanganeh, ο οποίος φέρεται να είπε πως βελτιώνεται η συμμόρφωση των μερών στα συμφωνηθέντα.

«Πιστεύω πως η αγορά πετρελαίου είναι ισορροπημένη. Η συμμόρφωση των μελών του ΟΠΕΚ στις μειώσεις παραγωγής δεν έχει υποχωρήσει τους τελευταίους έξι μήνες.Έχει αυξηθεί», δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου SHANA που επικαλείται το Reuters.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ανεπίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στη συμφωνία λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή.

Αναλυτικότερα τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει μέχρι στιγμής περικόψει περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα παραγωγής του καρτέλ, καθώς και περίπου άλλη μισή αυτής της ποσότητας από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ. Ωστόσο σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας η συμμόρφωση αποδυναμώνεται. Η IEA υποστηρίζει πως η συμμόρφωση των μελών του ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Ιούνιο στα πιο αδύναμα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, καθώς αρκετές χώρες επέλεξαν να ξεπεράσουν τα όρια που επιβάλλουν οι ποσοστώσεις.

Πέραν της συμφωνίας των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών, η αυξανόμενη παραγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια μετρημένη ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση επίσης επηρεάζουν την αγορά εδώ και κάποιο καιρό.

Την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές στηρίζονται από το γεγονός ότι η πρόσφορά έχει πληγεί από τον τυφώνα Χάρβι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις -έναν παράγοντα που εκτιμάται ότι θα συνεχίζει να τονώνει την αγορά, αν η κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, σύμφωνα με τον Michele Della Vigna της Goldman Sachs.

«Κανονικά, οποιαδήποτε ένδειξη πολιτικής ανατάραξης, πολιτικής έντασης, ουσιαστικά θα πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο για το Brent -επειδή αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει ακόμα υγιής πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, αυτή η προσαύξηση από την πολιτική είναι πιθανό να είναι πιο μειωμένη», ανέφερε ο συνεπικεφαλής έρευνας για τις ευρωπαϊκές μετοχές στην αμερικανική επενδυτική τράπεζας, μιλώντας στο CNBC.

«Πιστεύω ότι οποιαδήποτε ένδειξη παγκόσμια αστάθειας, συνολικά, θα πρέπει να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου», πρόσθεσε ο αναλυτής.

πηγή: energyin.gr  γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων