Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πόσοι καταναλωτές δεν χρησιμοποιούν πλέον μετρητά

Πόσοι καταναλωτές δεν χρησιμοποιούν πλέον μετρητά

Διαφήμιση

Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων θα ήταν πολύ ικανοποιημένοι με το να μην χρησιμοποιούν μετρητά και να βασίζονται μόνο στις ηλεκτρονικές μορφές πληρωμών εάν αυτό θα ήταν εφικτό, ενώ τουλάχιστον το 20% ήδη το κάνουν σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, έδειξε επίσης ότι σε πολλά μέρη όπου τα μετρητά είναι τα πλέον απαραίτητα, ο κόσμος επιθυμεί ιδιαίτερα να σταματήσει να τα χρησιμοποιεί.

Συνολικά, το 34% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη και το 38% στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να μην χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία Ipsos για λογαριασμό της ιστοσελίδας eZonomics της ING.

Το 21% στην Ευρώπη και το 34% στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήδη σπάνια χρησιμοποιούν μετρητά.

Η τάση είναι επίσης ξεκάθαρη. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ευρώπη δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν λιγότερα μετρητά τους τελευταίους 12 μήνες σε σχέση με το παρελθόν και το 78% ότι αναμένουν να τα χρησιμοποιήσουν ακόμα λιγότερο τους επόμενους 12 μήνες.

Η χρήση κάποιων μορφών πληρωμών, όπως οι ανέπαφες κάρτες και τα ψηφιακά πορτοφόλια στα κινητά τηλέφωνα, έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που το θέμα έχει αναχθεί σε πολιτικό ζήτημα σε κάποιες χώρες.

Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, που αγαπούν τα μετρητά, ανησυχούν ότι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει σταδιακά από την κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ έως τα τέλη του επόμενου έτους είναι η αρχή ενός ολισθηρού δρόμου.

Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που χρησιμοποιεί περισσότερο μετρητά. Η έρευνα της ING έδειξε ότι μόνο το 10% των Γερμανών απάντησε ότι σπάνια χρησιμοποιούν μετρητά, συγκριτικά, για παράδειγμα, με το 33% και το 35% των γειτόνων τους στην Πολωνία και τη Γαλλία, αντίστοιχα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι γενικά οι χώρες όπου τα μετρητά χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι αυτές που απ΄ ό,τι φαίνεται θέλουν να σταματήσουν τη χρήση τους.

Μόνο το 19% των Ιταλών είπαν ότι σπάνια χρησιμοποιούν μετρητά αλλά το 41% απάντησαν ότι είναι πρόθυμοι να καταφύγουν σε άλλες μεθόδους πληρωμής. Αντίστοιχη τάση παρατηρήθηκε στην Τουρκία, την Ρουμανία, την Τσεχία, την Ισπανία ακόμα και στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων