Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τι πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά στο αυτοκίνητο για να μη φάμε πρόστιμο – Τι λέει ο ΚΟΚ

Τι πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά στο αυτοκίνητο για να μη φάμε πρόστιμο – Τι λέει ο ΚΟΚ

Διαφήμιση
Δείτε τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. σχετικά με τα πράγματα, που πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά στο Ι.Χ. μας, αλλιώς κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε με πρόστιμο.
Τι πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά στο αυτοκίνητο για να μη φάμε πρόστιμο - Τι λέει ο ΚΟΚ
 
    

09:25 – 24/02/2023
 

Είναι σαφές, ότι μέσα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μας πρέπει να υπάρχουν πάντα η άδεια κυκλοφορίας και το ασφαλιστήριο του οχήματος, όπως επίσης η απόδειξη των τελών κυκλοφορίας, η κάρτα καυσαερίων και το δελτίο από τα ΚΤΕΟ, ενώ ο οδηγός οφείλει να έχει μαζί του το δίπλωμα οδήγησης. Αν λείπουν κάποια από αυτά τα έγγραφα κινδυνεύουμε σε κάποιον αστυνομικό έλεγχο με πρόστιμο.

 

Κάτι ανάλογο ισχύει όμως και αν δεν υπάρχουν μέσα στο αυτοκίνητό μας συγκεκριμένα αντικείμενα που προβλέπονται υποχρεωτικά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δείτε λοιπόν ποια είναι αυτά και φροντίστε να τα προμηθευτείτε σε περίπτωση, που λείπουν από τον εξοπλισμό του οχήματος. Να διευκρινίσουμε, ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για να αποφύγουμε τα σχετικά πρόστιμα, αλλά κυρίως για να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε με ασφάλεια σε κάποιες δύσκολες στιγμές, όπως βλάβες, τραυματισμούς, δύσκολες καιρικές συνθήκες, κλπ.

Tρίγωνο ασφαλείας

τριγωνο αυτοκινητου

Ανήκει στον υποχρεωτικό εξοπλισμό ενός οχήματος και το τοποθετούμε σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από το ακινητοποιημένο όχημα, ώστε να μας αντιληφθούν έγκαιρα οι άλλοι οδηγοί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν έχουμε σταματήσει σε σημεία με περιορισμένη ορατότητα, όπως σε στροφή, σε «χάσιμο» του δρόμου, κλπ.

Ανακλαστικό γιλέκο

Πηγαίνει πακέτο με το τρίγωνο ασφαλείας και δεν το φοράμε μόνο στο σκοτάδι, αλλά και με το φως της ημέρας. Φυσικά, πρέπει να είναι καθαρό και σε καλή κατάσταση και να βρίσκεται αποθηκευμένο σε σημείο του οχήματος με άμεση πρόσβαση.

Πυροσβεστήρας

πυροσβεστηρας αυτοκινητου

Απαραίτητος είναι και ο πυροσβεστήρας, ώστε να μπορέσουμε να κατασβήσουμε άμεσα τις φλόγες εξαιτίας βλάβης, βραχυκυκλώματος, υπερθέρμανσης του μοτέρ, κλπ. Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης του και φροντίζουμε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Προτείνεται να τοποθετείται κάτω από το κάθισμα του οδηγού ή του συνοδηγού για άμεση χρήση του πυροσβεστήρα, αφού στις πυρκαγιές μετράει ακόμη και το δευτερόλεπτο.

Ρεζέρβα

Τα κλαταρίσματα είναι αρκετά συχνά στους ελληνικούς δρόμους με τις άπειρες λακκούβες και κακοτεχνίες, οπότε δεν πας πουθενά χωρίς ρεζέρβα ή –εναλλακτικά- χωρίς κιτ επισκευής ελαστικού. Αυτονόητη είναι και η ύπαρξη γρύλου και μπουλονόκλειδου, ενώ τσεκάρουμε σε τακτά διαστήματα την πίεση του αέρα της ρεζέρβας, ώστε να είναι απόλυτα λειτουργική, όταν τη χρειαστούμε.

Φαρμακείο αυτοκινήτου

φαρμακειο αυτοκινητου, προστιμο κοκ

Ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει, ότι το φαρμακείο του αυτοκινήτου πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό, που το ανανεώνουμε όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του ή έχει αλλοιωθεί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Η συσκευασία του φαρμακείου αυτοκινήτου πρέπει να είναι αδιάβροχη και σκούρα για να μην επηρεάζεται το περιεχόμενο από τον ήλιο και να περιλαμβάνει και οδηγίες χρήσης.

Γυαλιά οράσεως

Οι διοπτροφόροι οδηγοί πρέπει να έχουν πάντα μέσα στο αυτοκίνητό τους και ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών οράσεως, εφόσον αναφέρονται ως απαραίτητα στο δίπλωμα οδήγησης. Και εδώ ισχύει, ότι οι φακοί των εφεδρικών γυαλιών πρέπει να είναι ίδιων βαθμών με τους φακούς των γυαλιών που φοράμε σε καθημερινή βάση.

Αντιολισθητικά μέσα

Το διάστημα Οκτωβρίου έως Απριλίου είναι υποχρεωτικό να φέρουν πλέον τα αυτοκίνητα στο πορτ μπαγκάζ τους ένα σετ αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων, όπως είναι π.χ. οι χιονοκουβέρτες. Εναλλακτικά, αρκεί ο εφοδιασμός του οχήματος με χειμερινά ελαστικά με την ένδειξη «M+S», δηλαδή «Λάσπη και Χιόνι».

eidiseis.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων