Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Προς συμφωνία για Αρτα-Πρέβεζα οδεύουν Energean Oil και ΕΛΠΕ

Προς συμφωνία για Αρτα-Πρέβεζα οδεύουν Energean Oil και ΕΛΠΕ

Διαφήμιση

Σε συμφωνία φαίρονται να έχουν καταλήξει τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil ως προς τη δυνατότητα συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη περιοχή Αρτας-Πρέβεζας, με μοναδική σοβαρή σκιά το ποιός θα αναλάβει το ρόλο του operator.

Δίχως πάντως επίλυση μέσα στις επόμενες ημέρες του φλέγοντος αυτού θέματος, δύσκολα θα υπάρξει οριστική συμφωνία παρά το δίαυλο επικοινωνίας που έχει ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των δύο πλευρών για την από κοινού ανάληψη των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean Oil επέμενε μέχρι και τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω στο θέμα του operating, θεωρώντας πως πρέπει να το αναλάβει η ίδια με το σκεπτικό ότι διαθέτει έμπρακτα την απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν έχει ακόμη εκφράσει τη τελική της θέση.

Στην κατεύθυνση πάντως της δημιουργίας ενός συνναινετικού κλίματος κινείται και το προ ημερών μήνυμα του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, που από το βήμα της Βουλής κάλεσε τις δύο εταιρείες να “τα βρουν” και να προχωρήσουν σε από κοινή εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Αλλωστε οι προσφορές που έχουν καταθέσει για τη συγκεκριμένη περιοχή έχουν κριθεί ως ισοδύναμες από την αρμόδια επιτροπή.

Σε συνάντηση λοιπόν που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών πριν από πέντε περίπου ημέρες, συμφωνήθηκε καταρχήν πως όποιος και να κερδίσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό – οι τελικές ανακοινώσεις για τις προσφορές αναμένονται μέσα στην εβδομάδα -στο σχήμα εκμετάλλευσης θα μπει και ο “ηττημένος”. Διαφωνία σε θέματα ποσοστών – ως προς το ποιός θα έχει το 51% και ποιός το 49%- δεν υπάρχει, καθώς καμία από τις δύο εταιρείες δεν θεωρεί το θέμα σημαντικό. Το μοναδικό αγκάθι που “σκιάζει” ακόμη μια επικείμενη συμφωνία αφορά την τύχη του operating, αλλά και σε αυτό αναμένονται εξελίξεις.

Σημειωτέον πως την ίδια ημέρα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο πλευρών, ακολούθησε συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη με τον υπουργό ΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου ο τελευταίος να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις. 

Σε γενικές γραμμές η εικόνα που επικρατεί σήμερα στο θέμα του διαγωνισμού για την περιοχή Αρτας-Πρέβεζας είναι περισσότερο συναινετική παρά συγκρουσιακή. Τόσο η μία όσο και η άλλη πλευρά έχουν βάλει νερό στο κρασί τους με κυρίαρχο σκεπτικό ότι δεν αξίζει να “σκοτωθείς” για μια καινούργια περιοχή, πόσο μάλλον όταν η τιμή του βαρελιού βρίσκεται στα 36 δολάρια. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, και ρόλο σε αυτό έπαιξε προφανώς η παρέμβαση Σκουρλέτη που τους ζήτησε να “τα βρουν”.

Πέραν πάντως του operator, ένα ακόμη αγκάθι σκιάζει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Αφορά τη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών, που προέκυψε λόγω της εκτέλεσης σεισμικών ερευνών από την Energean στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων