Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πρόβλεψη – σοκ της HSBC: Εως και 4 δισ. το ετήσιο κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα

Πρόβλεψη – σοκ της HSBC: Εως και 4 δισ. το ετήσιο κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα

Διαφήμιση

Η προσφυγική κρίση μπορεί να εντείνει τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, υποστηρίζει η HSBC σε ανάλυσή της που δημοσιοποίησε σήμερα.

Το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων σημαίνει ότι τώρα υπάρχουν εγκλωβισμένοι περίπου 50.000 πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση, και επίσης εκθέτει τις αποκλίσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Στις 18 Μαρτίου επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για να στέλνει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες, αλλά η εφαρμογή θα μπορούσε να πάρει καιρό, και είναι αβέβαιο εάν θα είναι αρκετό για να συγκρατήσει την ροή των μεταναστών.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ελλάδα, επισημαίνει η HSBC, είναι ότι η μεγαλύτερη αποπληρωμή χρέους που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας το 2016 έρχεται τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει παράλληλα να πληρώσει πάνω από 3 δις ευρώ σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό, όπως εξηγεί η HSBC, συμπίπτει με την περίοδο του χρόνου κατά την οποία οι εισροές προσφύγων έφτασαν το 2015 στο μέγιστο σημείο τους. Αν αυτές οι αυξημένες εισροές επαναληφθούν και τον φετινό Ιούλιο, θα μπορούσαν να προκληθούν μεγάλα προβλήματα, αναφέρει η HSBC.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σημειώνει η HSBC, είναι ότι η προσφυγική κρίση πιθανόν να στοιχίσει στην Ελλάδα τελικά πολύ περισσότερο απ’ όσο εκτιμάται.

Η HSBC αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο του ‘ξεκινήματος μίας ανθρωπιστικής κρίσης’, η ΕΕ συμφώνησε να εφαρμόσει νέα μέτρα για να υποστηρίξει την Ελλάδα. Αυτά περιλαμβάνουν 700 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) τον πρώτο χρόνο, με την υπόσχεση ότι οι πόροι θα κινητοποιηθούν ‘το συντομότερο δυνατό’. Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προηγουμένως είχε προειδοποιήσει για κόστος 600 εκατ. ευρώ φέτος, προσθέτοντας πως ‘αυτή η εκτίμηση βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ήταν μόνο χώρα transit, αλλά τώρα πρέπει να φιλοξενήσουμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγω’ και ‘θα πρέπει να αναθεωρηθεί’, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να μείνουν στην Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπουν ότι κάθε πρόσφυγας στη Γερμανία απαιτεί στήριξη περίπου 13.000 ευρώ το χρόνο. Αν οι αφίξεις συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό και ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων παραμείνει κλειστός, το κόστος για την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) ετησίως μέχρι το καλοκαίρι, πολύ περισσότερα από την αρχική εκτίμηση του κ. Στουρνάρα».

Για μία χώρα που ήδη βρίσκεται σε κρίση, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες… Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για να ικανοποιήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να απελευθερωθεί η εκταμίευση της δόσης. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος αλλά και οι δύο πλευρές εμφανίζονται και πάλι να έχουν απόσταση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2016-2018, όπου οι πιστωτές της Ελλάδας ζητούν περισσότερες περικοπές και το πλαίσιο για τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα μια ισχνή πλειοψηφία με μόλις 3 βουλευτές και καμία μεγάλη πληρωμή χρέους μέχρι τον Ιούλιο, η HSBC θεωρεί ότι θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο.

Μάλιστα εκφράζει την ανησυχία για πολιτική αποσταθεροποίηση, παρά το γεγονός ότι εκτιμά πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές. Στην ανάλυση καταγράφονται οι τομείς όπου υπάρχουν οι εκκρεμότητες με τους πιστωτές και επισημαίνονται σημαντικές διαφορές κυρίως στο ασφαλιστικό και δευτερευόντως στο δημοσιονομικό κενό. Σημειώνεται μάλιστα ότι ενέχεται ο κίνδυνος να φτάσει η διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι, καθώς οι βασικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς τους πιστωτές είναι ύψους 3 δισ. τον Ιούλιο.

imerisia.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων