Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πρόβλημα τα πρόστιμα του 2011 για τα στοιχεία διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης

Πρόβλημα τα πρόστιμα του 2011 για τα στοιχεία διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης

Διαφήμιση

Αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα έχουν βρεθεί από τα τέλη του 2011 πολλοί ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, μέλη του Μητρώου Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), λόγω εκπρόθεσμης υποβολής στοιχείων των παραστατικών λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης στο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης του καυσίμου, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από έγγραφη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε σχετική ερώτηση βουλευτών.

Βάσει των όσων αναφέρονται στο έγγραφο, οι εν λόγω πρατηριούχοι τον Οκτώβριο του 2011 υπέβαλαν, στην αρχή εμπρόθεσμα αλλά ελλιπώς τα στοιχεία των παραστατικών, καθώς ξέχασαν να αναγράψουν τους Α.Φ.Μ. των πελατών τους. Στη συνέχεια, στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2011, με ηλεκτρονικά μηνύματα που τους εστάλησαν εκλήθησαν το αργότερο μέχρι τις 10-12-2011 να συμπληρώσουν στα υποβληθέντα στοιχεία τους Α.Φ.Μ. των πελατών τους για να μην χαρακτηριστούν οι καταχωρίσεις τους ως ανακριβείς. Πολλοί ακύρωσαν τις αρχικές εμπρόθεσμες καταχωρήσεις των στοιχείων και τα επανυπέβαλαν με συμπληρωμένους του Α.Φ.Μ. των πελατών τους.

Όμως πολλές από τις νέες αυτές καταχωρήσεις έγιναν μετά την πάροδο της προβλεπόμενης από τον Τελωνειακό Κώδικα 14ήμερης προθεσμίας και εκλήφθησαν από το πληροφοριακό σύστημα ως εκπρόθεσμες. Το αποτέλεσμα ήταν το πλήθος όλων αυτών των εκπρόθεσμων καταχωρήσεων να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές οι οποίες επέβαλαν στους ανυποψίαστους πρατηριούχους πολύ μεγάλα ποσά προστίμων.

Για την τακτοποίηση του ζητήματος αυτού, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, η Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων, υπέβαλε στις 3-2-2014 πρόταση προς την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την προώθηση σχεδίου νόμου με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όμως ο τότε υφυπουργός Οικονομικών δεν προώθησε τις ρυθμίσεις αυτές στη Βουλή.

Στη συνέχεια, διαβιβάστηκε το αρ. 6929/01.12.15 έγγραφο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος με το οποίο η εν λόγω Ομοσπονδία επανήλθε στο θέμα και συγκεκριμένα ζήτησε την διαγραφή της οφειλής συγκεκριμένου μέλους του Μητρώου ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. προς την τελωνειακή αρχή από πρόστιμο, που του επιβλήθηκε σύμφωνα με το παραπάνω ιστορικό, το οποίο ανέρχεται πλέον στο ποσό των 50.980,40 ευρώ. Η Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σε συνέχεια του παραπάνω εγγράφου απέστειλε στην υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία ενημερωτικό σημείωμα με σκοπό την εκ νέου ενημέρωσή τους και το ζήτημα παραμένει μέχρι στιγμής άλυτο.

(Γ. Παλαιτσάκης, dikaiologitika.gr)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων