Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ψυχρολουσία από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Προς ύφεση – σοκ στο τρίμηνο

Ψυχρολουσία από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Προς ύφεση – σοκ στο τρίμηνο

Διαφήμιση

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με αναλυτές του Γραφείου, ενώ φαίνεται ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φέτος έχει ήδη εγκαταλειφθεί και το ρεαλιστικότερο σενάριο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ από 0,5% έως 1,5%, ανάλογα με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Bαρύ είναι το τίμημα της αβεβαιότητας που πληρώνει η οικονομία από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Όσο παραμένει άγνωστο πότε θα επέλθει συνολική συμφωνία, η οικονομία θα παραμένει εγκλωβισμένη σε καθεστώς ομηρείας.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ήδη έχει χαθεί και σύμφωνα με τους αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στο διάστημα αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει ενταθεί η ύφεση που καταγράφηκε στο τέλος τους έτους. Το βέβαιο είναι ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φέτος έχει ήδη εγκαταλειφθεί και το ρεαλιστικότερο σενάριο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ από 0,5% έως 1,5% ανάλογα με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Οι καταθέσεις μειώνονται, ο τζίρος στην αγορά κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τα «λουκέτα» αυξάνονται, επενδυτικά σχέδια παρέμειναν στα συρτάρια, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται ο αριθμός των δανείων που «κοκκινίζουν». Κάθε μέρα που περνά, όπως αναφέρει η Ημερησία και δεν κλείνει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, οι κίνδυνοι για τη χώρα μεγαλώνουν.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων