Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ρεύμα: «Φρέναραν» οι αλλαγές παρόχου το 2022 – Οι αιτίες και το άλμα στην καθολική υπηρεσία

Ρεύμα: «Φρέναραν» οι αλλαγές παρόχου το 2022 – Οι αιτίες και το άλμα στην καθολική υπηρεσία

Διαφήμιση
Κώστας Δεληγιάννης
 
Ρεύμα: «Φρέναραν» οι αλλαγές παρόχου το 2022 - Οι αιτίες και το άλμα στην καθολική υπηρεσία

Η σημαντική ενίσχυση των μετακινήσεων καταναλωτών ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές, αποτελεί μία από τις βασικές τάσεις που καταγράφηκαν στην εγχώρια λιανική ρεύματος το 2022. Επομένως, από αυτή την άποψη το περασμένο έτος διαφοροποιήθηκε από όλες τις προηγούμενες χρονιές, όταν οι συντριπτικά περισσότερες αλλαγές παρόχου αφορούσαν πελάτες της ΔΕΗ που «μετέβαιναν» σε κάποια από τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας.

Δεύτερη κύρια αλλαγή το 2022 στη λιανική αποτέλεσε η σημαντική ενίσχυση των καταναλωτών που έχουν υπαχθεί στην Καθολική Υπηρεσία, αφού μέσα στο περασμένο έτος «πέρασαν» σε αυτήν επιπλέον 50.000 «ρολόγια». Συγκριτικά, το 2021 (δηλαδή αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2021 με αυτά για το 4ο τρίμηνο του 2020), η Καθολική Υπηρεσία είχε παρουσιάσει ελαφρά μείωση, κατά 4.000 καταναλωτές.

Τα παραπάνω είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από πληροφορίες του Insider.gr, σχετικά με το ισοζύγιο για το 2022 των μετακινήσεων καταναλωτών χαμηλής τάσης στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Το ισοζύγιο αφορά ουσιαστικά το «καθαρό» αποτέλεσμα των νέων πελατών (δηλαδή μετρητών) χαμηλής τάσης που ανέλαβε την εκπροσώπησή τους το περασμένο έτος ένας προμηθευτής, και από την άλλη πλευρά των αποχωρήσεων σε άλλο πάροχο νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Επομένως, στην υποθετική περίπτωση περίπτωση που μία εταιρεία κέρδισε 10.000 «ρολόγια» στη χαμηλή τάση πέρυσι, και παράλληλα έχασε 8.000 πελάτες, τότε το ισοζύγιό της θα ήταν 2.000.

Συγκράτηση πελατολογίου από τη ΔΕΗ

Έτσι, η ΔΕΗ έκλεισε το 2022 με ισοζύγιο -80.000 μετρητές περίπου στη χαμηλή τάση στο διασυνδεδεμένο σύστημα, δηλαδή μέσα στο περασμένο έτος το «καθαρό» αποτέλεσμα για την επιχείρηση (νέοι πελάτες – αποχωρήσεις) ήταν η απώλεια 80.000 νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Το νούμερο αυτό είναι αισθητά μικρότερο από τους 255.000 μετρητές, που «έχασε» μέσα στο 2021 (αντιπαραβάλλοντας και πάλι τα στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2021 με αυτά για το 4ο τρίμηνο του 2020).

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε σημαντική συγκράτηση του πελατολογίου της επιχείρησης και, κατά συνέπεια, σε επιβράδυνση το προηγούμενο έτος του ανοίγματος της αγοράς. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τους μετρητές που κέρδισαν στο σύνολό τους οι ιδιώτες προμηθευτές εντός του 2022, και οι οποίοι κινήθηκαν στα επίπεδα των 25.000. Συγκριτικά, το 2021 στο σύνολό τους οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν αυξήσει το πελατολόγιό τους κατά 305.000 «ρολόγια» στη χαμηλή τάση.

Οι εταιρείες με αύξηση πελατών

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αισθητή επιβράδυνση στη μείωση των πελατών της ΔΕΗ μπορεί να αποδοθεί στην επίδραση που είχαν οι αυξημένες λιανικές τιμές ρεύματος όλο το 2022, οι οποίες αποθάρρυναν τους καταναλωτές από το να αναζητήσουν οικονομικότερο πάροχο. Όπως προσθέτουν, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αλλαγή του μοντέλου λιανικής από τον Αύγουστο (με την αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής), η οποία για αρκετούς μήνες «πάγωσε» τις μετακινήσεις, καθώς νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις προσπαθούσαν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή η αλλαγή.

Την ίδια στιγμή πάντως, όπως προαναφέρθηκε το 2022 ενισχύθηκαν οι μετακινήσεις από ιδιώτη σε ιδιώτη. Αυτό διαφαίνεται από τις σημαντικές διαφοροποιήσεις σε κέρδη και απώλειες ανάμεσα στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας. Έτσι, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν όλες οι ιδιώτες κέρδιζαν «ρολόγια», σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, το 2022 μόλις 5 εταιρείες ενίσχυσαν την καταναλωτική τους βάση. Μάλιστα, ο προμηθευτής με τη μεγαλύτερη «βουτιά» έχασε περί τους 35.000 μετρητές.

Χωρίς αλλαγές η κατάταξη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, μεγαλύτερο κέρδος το 2022 είχε η Zeniθ, η οποία ενίσχυσε την καταναλωτική της βάση στη χαμηλή τάση με 45.000 περίπου πελάτες. Ακολούθησε η NRG με αύξηση 20.000 μετρητών και η Αέριο Αττικής με 15.000. Στον αντίποδα, οι τρεις πάροχοι με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν μη καθετοποιημένοι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι διαφορές σε κέρδη και απώλειες δεν άλλαξαν την κατάταξη των ιδιωτικών προμηθευτών ρεύματος – με τους τρεις καθετοποιημένους Ομίλους να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, και στην κορυφή την Protergia, στη δεύτερη θέση την Elpedison και στην τρίτη την ΗΡΩΝ. Εξάλλου, το 2022 η Protergia αύξησε κατακόρυφα το χαρτοφυλάκιό της με την εξαγορά της Watt & Volt, η οποία στο 3ο τρίμηνο του 2022 εκπροσωπούσε περίπου 164.000 στη χαμηλή τάση στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Επίσης, με όφελος έκλεισε το 2022 και για τους άλλους δύο καθετοποιημένους «παίκτες» με την ΗΡΩΝ να ενισχύει το πελατολόγιό της κατά 13.000 «ρολόγια» περίπου και την Elpedison κατά 10.000.

Εκτίναξη της Καθολικής Υπηρεσίας

Απότοκο της συνέχισης της ενεργειακής κρίσης ήταν και η αύξηση των μετρητών στην Καθολική Υπηρεσία, η οποία όπως προαναφέρθηκε άγγιξε τους 50.000 μετρητές. Επομένως, κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε εταιρεία, ενώ με δεδομένο ότι τον Δεκέμβριο του 2021 αριθμούσε 148.000 μετρητές, έκανε «ποδαρικό» το 2022 με έναν αριθμό καταναλωτών που φλερτάρει με τα 200.000 «ρολόγια».

Αυτό σημαίνει πως αν ήταν «κανονικός» προμηθευτής, θα αποτελούσε τον 6ο μεγαλύτερο στην εγχώρια αγορά, καθώς μόνο η ΔΕΗ και τέσσερις ιδιώτες εξυπηρετούν περισσότερους καταναλωτές στη χαμηλή τάση. Όπως είναι φυσικό, η ενίσχυση της Καθολικής Υπηρεσίας καταδεικνύει την αύξηση των καταγγελιών συμβάσεων από τους παρόχους, κύριος λόγος για τις οποίες είναι η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην Καθολική Υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA, οι οποίοι προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από τους πέντε μεγαλύτερους παρόχους σε μερίδιο φορτίου εκπροσώπησης. Ωστόσο, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το εν λόγω προστατευτικό πλαίσιο στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα με την ανυπαρξία ορίου παραμονής, ουσιαστικά καταλήγει να γίνεται καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών, αποτελώντας ένα ολοένα μεγαλύτερο «βαρίδι» για όλη την αγορά.

insider.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων