Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ρωσία: Ύφεση 3,7% λόγω πετρελαίου και κυρώσεων

Ρωσία: Ύφεση 3,7% λόγω πετρελαίου και κυρώσεων

Διαφήμιση

Οι αριθμοί για την οικονομία της Ρωσίας είναι καταιγιστικοί. Για την χρονιά που πέρασε η ύφεση θα είναι της τάξεως του 3,7%, η  μεγαλύτερη που υπήρξε στην χώρα από το 2009. Οι κυριότερες αιτίες είναι η μείωση στις τιμές του πετρελαίου αλλά και οι διεθνείς κυρώσεις στην χώρα για την σύρραξη με την Ουκρανία. Ένα κόμα στοιχείο είναι και η μείωση της τιμής της σχέσης ρουβλίου-δολαρίου, που βρίσκεται πλέον στο απόλυτο χαμηλό. 

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το μισό των εσόδων της Ρωσικής κυβέρνηση η οποία όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να κάνει περικοπές για το 2016, καθώς ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2015 έγινε με τιμές πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως και οι άλλοι οικονομικοί δείκτες φανερώνουν μια σημαντική μείωση της δραστηριότητας στην χώρα. Η μείωση στην λιανική κατανάλωση αγγίζει το 15% μέσα στον Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ενώ και οι κρατικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση. 

Όμως οι αναλυτές επιμένουν ότι τα χειρότερα για την οικονομική κρίση της Ρωσίας έχουν περάσει. Το ΔΝΤ προβλέπει μικρότερη μείωση του ΑΕΠ για το 2016, στο 1%, ενώ από την επόμενη χρονιά θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 1%.

Όπως και να έχει αυτή η ύφεση ήταν μικρότερη απ’ ότι φοβούνταν οι περισσότεροι και δεν υπήρξε ο πανικός του Δεκεμβρίου του 2014, όπου όλοι οι Ρώσοι έτρεχαν να ανταλλάξουν ρούβλια με ευρώ και δολάρια. Αυτή την φορά η Ρώσοι ξοδεύουν λιγότερα για αυτοκίνητα, για αγορές σπιτιών και για ταξίδια στο εξωτερικό, φροντίζοντας να κάνουν μια πιο στρωτή ζωή και να υπάρχει τροφή στο τραπέζι. Αν μάλιστα επαληθευτούν οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι μετά τα μέσα του 2016 οι τιμές του πετρελαίου θα επιστρέψουν στην περιοχή των 40 ή και 50 δολαρίων το βαρέλι, η ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας θα είναι σαφώς πιο γρήγορη και σίγουρα πιο θεαματική.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων