Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Σε τέλμα οι τριμερείς συζητήσεις για το ETS – Θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο

Σε τέλμα οι τριμερείς συζητήσεις για το ETS – Θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο

Διαφήμιση

Για το φθινόπωρο αναβάλλονται, όπως φαίνεται, οι αποφάσεις σχετικά με την αναμόρφωση του ETS στα πλαίσια των τριμερών συζητήσεων Κομισιόν, κρατών-μελών και ευρωκοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το Platts επικαλούμενο πληροφορίες από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις των προηγουμένων ημερών, οι τρεις πλευρές μάλλον θα ξανασυναντηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία τον Οκτώβριο προκειμένου να βρουν μια κοινώς αποδεκτή λύση για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το ETS (ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων).

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το μέλλον του ETS μετά το 2020, ενώ στόχος είναι ο περιορισμός των δικαιωμάτων εκπομπών που κυκλοφορούν στην αγορά μέσω της δημιουργίας ενός αποθεματικού στο οποίο θα αποσυρθούν τα παραπανήσια εξ αυτών. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η προσφορά δικαιωμάτων εκπομπών στα κράτη εκείνα τα οποία έχουν χαμηλό ΑΕΠ, όπως και η θέσπιση ορίων ρύπων για την κατασκευή νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, δύο θέματα που αφορούν και την Ελλάδα.

«Οι διαπραγματευτές καταλαβαίνουν ότι όλα τα ζητήματα αλληλοσυνδέονται. Ανέλυσαν τα πάντα και επανέλαβαν τις θέσεις τους», σχολίασε πηγή από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων. «Η δυσκολία είναι ότι τυχόν αλλαγές σε ένα επιμέρους θέμα οδηγεί σε αλλαγές και στα υπόλοιπα», υπογράμμισε.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Κομισιόν φέρεται να ζήτησε περισσότερα δεδομένα και τεχνική προεργασία προτού επαναληφθούν οι τριμερείς επαφές, μετά από έκκληση των κρατών-μελών και του Ε.Κ.

Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει μια κοινή στάση ενόψει της κλιματικής διάσκεψης του ΟΗΕ το Νοέμβριο, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον δύσκολο.

πηγή: energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων