Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Σε χαμηλό εξαετίας το πετρέλαιο, “άπιαστα” τα 35 δολάρια

Σε χαμηλό εξαετίας το πετρέλαιο, “άπιαστα” τα 35 δολάρια

Διαφήμιση

Δεν κατάφερε να κερδίσει τα 35 δολάρια το βαρέλι το αργό πετρέλαιο σήμερα, το οποίο έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2009.

Οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17 – οδηγώντας τη ζήτηση σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων – και ανέρχονται σήμερα σε 541, σύμφωνα με το Baker Hughew. Ο συνολικός αριθμός των εξεδρών άντλησης πετρελαίου παραμένει σημαντικά χαμηλότερow σε σχέση με πέρυσι, έχοντας υποχωρήσει κατά 995 σε αυτό το διάστημα.

Σημειώνεται ότι η απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve επανέφεραν πιέζουν δραματικά τον μαύρο χρυσό.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιανουαρίου (WTI) έκλεισε με απώλειες 0,22 δολάρια ή 0,6% στα 34,73 δολάρια το βαρέλι ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε ισχυρή πτώση 2,5%.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 0,26 δολάρια ή 1%, κλείνοντας στα 36,80 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι χαμηλότερα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι θα παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον OPEC, αλλά θα ανακάμψουν από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η ζήτηση για το αργό θα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται τώρα.

Σε αποσπάσματα της έκθεσης για το outlook του πετρελαίου, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί στις 23 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός δηλώνει ότι η τιμή του αργού που παράγεται από τα μέλη του, θα αυξηθεί από περισσότερα από 70 δολάρια το βαρέλι το 2020, σε 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2040. Χθες η τιμή διαμορφωνόταν στα 31,49 δολάρια το βαρέλι.

Ο Οργανισμός επίσης τόνισε ότι η προσφορά αργού αναμένεται να διευρυνθεί στα 40,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2040, σε μια αύξηση 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε σχέση με την έκδοση του περασμένου έτους.

Στα 20 δολάρια το βαρέλι προσδιορίζει το “πάτωμα” του αργού η Goldman Sachs, που αποτελεί και το σημείο κάτω από το οποίο, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη σχιστολιθική εξόρυξη στις ΗΠΑ, θα χάνουν χρήματα από την παραγωγή και θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή.

Η Goldman Sachs προβλέπει περαιτέρω μειώσεις στο πετρέλαιο, μετά και την άρνηση των χωρών του OPEC να βάλουν φρένο στην παραγωγή στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Βιέννη.

Παρότι δεν έχει κορεστεί η διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης, η τράπεζα λέει πως κάθε άλλο παρά έχει επιτευχθεί μια ισορροπία και πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί την άνοιξη.

Ο OPEC από την άλλη κάθε άλλο παρά αναμένεται να χαμηλώσει την παραγωγή, εν αναμονή και του Ιράν να επανέλθει στην αγορά μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του. Με μπροστάρη τη Σαουδική Αραβία, οι χώρες-μέλη του οργανισμού που έχουν διατηρήσει το πλαφόν στα 30 εκατομμύρια βαρέλια για χρόνια και που έχουν αρνηθεί να πέσουν χαμηλότερα, μπορούν να εκτοξεύσουν την εξόρυξη στα 32 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Goldman

capital.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων