Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Σφήνα» ΗΠΑ στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

«Σφήνα» ΗΠΑ στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Διαφήμιση

«Σφήνα» στην τριμερή της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, επιχείρησε χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και του ζήτησε να επισπεύσει τις διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία για να επιταχυνθεί η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι φανερό, είπε διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται δημοσίευμα του “Έθνους”, ότι η ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου για τους σχεδιασμούς κατασκευής αγωγού, που δεν θα συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, ανησύχησε σφόδρα την Ουάσιγκτον, που επιθυμεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να μην μείνει έξω από τους σχεδιασμούς των χωρών της περιοχής η κατοχική δύναμη.

Ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο επίσης συζήτησε το θέμα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Αθήνα, η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει: «Σε συνέχεια της πρόσφατης συζήτησης τους στο Νταβός της Ελβετίας, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε νωρίτερα σήμερα (χθες) στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας και την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Για την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ήταν επίσης σε συνέχεια της συνάντησής τους στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

«Ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις θετικές συζητήσεις που είχε με Τούρκους αξιωματούχους για την εξεύρεση μιας διευθέτησης η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν για «την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, για την οποία οι ηγέτες συμφώνησαν ότι ήταν ένα θετικό βήμα για περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια».

Σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Αναστασιάδης «στη σημασία της επίτευξης μιας διευθέτησης του κυπριακού και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε συνεχή αμερικανική υποστήριξη για βοήθεια και προς τις δύο πλευρές να φτάσουν σε επιτυχή συμφωνία».

photo: EPA/SEDAT SUNA / POOL

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων