Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Shell: Έκλεισε αγωγός πετρελαίου στη Ν. Νιγηρία

Shell: Έκλεισε αγωγός πετρελαίου στη Ν. Νιγηρία

Διαφήμιση

Έναν ιδιαίτερα σημαντικό αγωγό εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο στη νότια Νιγηρία, ανακοίνωσε ότι έκλεισε η πετρελαϊκή εταιρεία Shell, εξαιτίας μιας διαρροής.

Σύμφωνα με τη θυγατρική της Shell, τη Shell Petroleum Development Corporation of Nigeria Ltd (SPDC), ο πετρελαιαγωγός Trans Niger pipeline (TNP) που βρίσκεται στην περιοχή Ογκόνιλαντ στην Πολιτεία Ρίβερς έκλεισε στις 21 Ιουλίου.

Ο αγωγός αυτός τροφοδοτεί τον τερματικό σταθμό που εξάγει αργό πετρέλαιο από τη Νιγηρία και έχει ικανότητα παραγωγής 225.000 βαρελιών την ημέρα.

«Γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη με στόχο να καθοριστούν τα αίτια της διαρροής και να επισκευαστεί ο αγωγός», ανέφερε η εταιρεία σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή είχε αναγκάσει τη Shell να σταματήσει την παραγωγή της στην Ογκόνιλαντ το 1993, καθώς ομάδες ανταρτών και κακοποιών στην περιοχή έχουν επιτεθεί επανειλημμένα στον πετρελαιαγωγό αυτό. Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται ένα δίκτυο αγωγών που περνά από την περιοχή.

Περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Κίνημα για την Επιβίωση του Λαού Ογκόνι (Mosop), κατηγορούν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια τη Shell ότι βλάπτει το περιβάλλον στην περιοχή που βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα.

«Αν θέλουν το πετρέλαιό μας, θα πρέπει να ασχοληθούν με τους ανθρώπους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Mosop, ο Φεγκάλο Ενσούκε.

Το 2015 η Shell είχε δεχθεί να καταβάλει 63 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση σε περίπου 15.500 κατοίκους της Ογκόνιλαντ και δέχθηκε να αναλάβει τον καθαρισμό μιας πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε το 2008, αν και επιμένει ότι βασική αιτία της μόλυνσης της περιοχής είναι οι δολιοφθορές που προκαλούν οι κάτοικοι στους αγωγούς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων