Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Shell: Επιπλέον 2 δισ. δολάρια θα πληρώσει σε ΕΕ και Βρετανία για το φόρο στα υπερκέρδη

Shell: Επιπλέον 2 δισ. δολάρια θα πληρώσει σε ΕΕ και Βρετανία για το φόρο στα υπερκέρδη

Διαφήμιση

Shell / Πηγή: AP
Shell / Πηγή: AP
 

«Τσουχτερός» αναμένεται να είναι ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει ο ενεργειακός κολοσσός της Shell σαν αποτέλεσμα του νέου τέλους στα υπερκέρδη της που έχουν δρομολογήσει τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία. Αυτό αιτιολογεί και τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από τον κλάδο κατά του μέτρου και τις απειλές του πως θα μειώσει τις νέες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής και την άνοδο των προμηθειών προς τις αγορές, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

 

Στα 2,4 δισ. ο τελικός λογαριασμός

Συγκεκριμένα, η Shell ανακοίνωσε πως υπολογίζει ότι θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 2 δισ. δολάρια σε φόρους για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σαν αποτέλεσμα του νέου μέτρου που έχει στόχο την αξιοποίηση τμήματος των υπέρογκων κερδών του κλάδου για τη στήριξη των βαλλόμενων νοικοκυριών.

Το ποσό αυτό θα έρθει να προστεθεί στα 360 εκατ. δολάρια σε φόρους που είχε ήδη ανακοινώσει προς τους μετόχους της πως θα καταβάλλει, ανεβάζοντας έτσι τον τελικό λογαριασμό στα 2,4 δισ. δολάρια.

Ο φόρος της ΕΕ στα υπερκέρδη των ενεργειακών ομίλων ορίζει την καταβολή ως εισφορά αλληλεγγύης του 33% των κερδών που διασφάλισαν την τελευταία χρονιά, πάνω από το μέσο όρο των κερδών που είχαν πριν τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και το ράλι των τιμών. Αντιστοίχως, η Βρετανία σκέφτεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, να διευρύνει το τέλος στο 35%.

Πρώτη φορά πληρώνει στη Βρετανία!

Το εντυπωσιακό στα στοιχεία αυτά είναι πως, όπως παραδέχτηκε η εταιρεία, θα είναι η πρώτη(!) φορά που θα πληρώσει φόρους στη Βρετανία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία διασφάλιζε επιστροφές από το βρετανικό κράτος σαν αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης της στα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας.

Υπέρογκα κέρδη 

Τα οικονομικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου της εταιρείας δημοσιοποιούνται στις 2 Φεβρουαρίου. Για το τρίτο τρίμηνο, η Shell είχε καταγράψει υπερδιπλασιασμό των κερδών της στα 9,45 δισ. δολάρια, τα οποία προστέθηκαν στα κέρδη ρεκόρ των 11,5 δισ. δολαρίων, που είχε παρουσιάσει το δεύτερο τρίμηνο. Σαν αποτέλεσμα των επιδόσεων αυτών, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ανακοινώσει νέα αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή που θα μοιραστεί στους μετόχους κατά 15%, για το τέταρτο τρίμηνο.  

Σημειωτέον πως τον περασμένο μήνα η αμερικανική ExxonMobil ήταν ο πρώτος διεθνής ενεργειακός γίγαντας που αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του φόρου στα υπερκέρδη της. Με αγωγή που στο Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο από τη γερμανική και την ολλανδική θυγατρική της αμφισβητεί τη νομιμότητα του μέτρου με στόχο να το μπλοκάρει. Κάτι αν πετύχει, βεβαίως, θα επηρεάσει όλες τις εταιρείες του κλάδου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων