Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Σπεύδουν για POS οι ελεύθεροι επαγγελµατίες – Επεκτείνεται η χρήση στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας

Σπεύδουν για POS οι ελεύθεροι επαγγελµατίες – Επεκτείνεται η χρήση στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας

Διαφήμιση

Εως την 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις προμήθειας τερματικών αποδοχής καρτών – Ποιοι και γιατί δεν µπορούν να έχουν πιλοτική σύνδεση τερµατικών-ταµειακών – Απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές

pos_arthro
Αυξημένη παρατηρείται η ζήτηση για νέα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) μετά την επέκταση της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης που επιβλήθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους με καταληκτική ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάχθηκαν στην υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με POS θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 1.500 ευρώ που προβλέπει η ΑΑΔΕ, ενώ έως την 1η Μαρτίου οι αιτήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί προκειμένου το σύνολο των τερματικών να είναι σε θέση να μπει σε λειτουργία.

Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται από επαγγέλματα όπως οι οδηγοί ταξί, ενώ υπενθυμίζεται ότι «για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα και απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές».

Το στοίχημα είναι τώρα μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, POS και ταμειακές να έχουν διασυνδεθεί ώστε να τελειώσει η πρακτική της είσπραξης χρημάτων μέσω POS χωρίς να εκδίδεται ποτέ η απόδειξη από την ταμειακή και να διαβιβάζονται τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

 
 

Τη διαδικασία της διασύνδεσης παρακολουθεί καθημερινά ειδική ομάδα εργασίας, η οποία έχει συσταθεί υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τον Διοικητή Γιώργο Πιτσιλή.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτει, με τρεις τρόπους:

-μέσω email

 

-μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE

 

-με σχετική ένδειξη στα “Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)” στην εφαρμογή “Στοιχεία επιχείρησης”.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

Πρόστιμα 1.500 ευρώ

Οσοι δεν έχουν εγκαταστήσει POS μέχρι την 1η Μαρτίου ή δεν έχουν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την Α.Α.Δ.Ε.».

 

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες, ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS. Μέχρι στιγμής στο Μητρώο της ΑΑΔΕ έχουν δηλωθεί 1.007.894 POS από 553.950 επιχειρήσεις.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμα πιο εύκολος και πιο ουσιαστικός καθώς, σε πραγματικό χρόνο, οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα POS, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεμένα τα POS.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε πληρωμή με πλαστικό χρήμα θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να μείνει κρυφή από την εφορία. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μόνο από αυτό το μέτωπο θα μειωθεί σημαντικά το κενό στον ΦΠΑ και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου, που είναι το 2026 να μειωθεί στο 9%, από περίπου 15% που είναι σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό κορβανά της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ από ανείσπρακτο ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος.

 
protothema.gr
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων