Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στα «Τάρταρα» οι συντάξεις – Στα ύψη φόροι και εισφορές

Στα «Τάρταρα» οι συντάξεις – Στα ύψη φόροι και εισφορές

Διαφήμιση

Στον αέρα βρίσκεται το κλείσιμο της αξιολόγησης , με την ελληνική πλευρά να «βιάζεται» να οριστεί ένα τελικό ραντεβού το Σάββατο  για να κλείσει τουλάχιστον το μέτωπο του ασφαλιστικού πριν αποχωρήσουν οι δανειστές ( Δευτέρα,Τρίτη) για το Πάσχα των Καθολικών .
«Το ΔΝΤ θέλει να φύγει την Παρασκευή και τους ..κρατάμε» ανέφερε κυβερνητική ανώτατη πηγή».

Ο υπουργός Εργασίας  κ.Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα θέματα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμα και το Σάββατο. Ειδικά στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο επικούρησης ,οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ  που μέχρι σήμερα ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι είδαν  με πιο θετική ματιά την ελληνική πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως υπάρχουν ακόμα αγεφύρωτες διαφορές σε σχέση με τις «μετρήσιμες» προτάσεις του Υπουργείου  Εργασίας .  Για παράδειγμα , αμφισβητούν ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών συντάξεων αποφέρει 200 εκ ευρώ όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά . Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς ,η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκ ευρώ .Στόχος των δανειστών παραμένει η «μετρήσιμη» εδώ και τώρα εξοικονόμηση δαπάνης από τη μείωση της εθνικής σύνταξης ,τις κύριες καθώς και τις επικουρικές συντάξεις.

-Υψος  εθνικής σύνταξης . Η ελληνική πλευρά αποκρούει  το αίτημα των δανειστών για μείωση της σύνταξης  των 384 ευρώ  στα 320 ευρώ έως 340  και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια , δέχτηκε ωστόσο να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15.  Στη 15ετία ασφάλιση θα αντιστοιχεί μειωμένη εθνική σύνταξη ( πχ.260 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά.

-Περικοπή επικουρικών συντάξεων: Οι δανειστές στην  μετά από τρεις συναντήσεις σκληρής διαπραγμάτευσης δείχνουν να αποδέχονται μερική αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών (πιθανόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα) με την προυπόθεση ότι θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.  Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει εξοικονόμηση 200 εκ . ευρώ από την αύξηση των εισφορών και 200 εκ. από την αξιοποίηση της περιουσίας του ενιαίου επικουρικού ταμείου. Τα 100 εκ. που υπολείπονται για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΕΑ ύψους 600 εκ. θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των συντάξεων. Το ποσοστό μείωσης που υπολογίζεται 20%-25% για να «βγαίνουν οι αριθμοί» θα προσδιοριστεί με βάση το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων . Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου εργασίας οι μειώσεις δε θα θίγουν εισοδήματα κάτω των 1400 ευρώ ( άθροισμα κύριας και επικουρικής).

– ποσοστά αναπλήρωσης : «Ισορροπία» όπως είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Κατρούγκαλος θα αναζητηθεί στην ανακατανομή των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς οι δανειστές επιμένουν στη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί .  Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρό  παζάρι ώστε να μην περάσουν οι ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.  Ωστόσο η  ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω αποδεχόμενη οι συντελεστές αναπλήρωσης να ξεκινούν στο  0,7% κατ΄ έτος (αντί 0,8%) στην 15ετία και να κλιμακώνονται  μέχρι 2,2% (αντί για 2%) στην 40ετία. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ  με 15- 25 έτη ασφάλισης , που  σύμφωνα με τους πίνακες Κατρούγκαλου κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

protothema.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων