Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στάση πληρωμών από το Δημόσιο – «Στέγνωσε» η οικονομία

Στάση πληρωμών από το Δημόσιο – «Στέγνωσε» η οικονομία

Διαφήμιση

Πρόγευση για νέα έκρηξη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες από τον Μάρτιο και μετά, δίνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία δείχνουν ότι το δημόσιο αποπλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο 47, 2 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του χρόνου, έναντι ενός συνολικού υπολοίπου ύψους 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένου κατά 200 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Από τις δόσεις συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ που πήρε το δημόσιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων ενταλματοποιήθηκαν 3.467 εκατ. ευρώ και αποδόθηκαν στους δικαιούχους περίπου 3,1 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 360 εκατ. ευρώ έμειναν ως ταμειακά διαθέσιμα.

Από τα χρήματα που δόθηκαν τα 3,06 δισ. ευρώ δόθηκαν σε προμηθευτές, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν άλλα 3,8 δισ. ευρώ και 405 εκατ. ευρώ για τις επιστροφές φόρων, με το υπόλοιπο να φτάνει τα 1,255 δισ. ευρώ.

Την τελευταία δόση ύψους 1,7 δισ. ευρώ την πήρε το υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο.

Έκτοτε λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης δεν πήρε χρήματα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Με δεδομένο ότι ληξιπρόθεσμη καθίσταται μια οφειλή μετά από καθυστέρηση 90 ημερών και το πρόγραμμα αποπληρωμής έχει πρακτικά παγώσει, ελλείψει χρημάτων από τον περασμένο Δεκέμβριο, σημαίνει ότι τον Μάρτιο θα πρέπει να αναμένουμε μια μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου.

Οι προβληματικοί τομείς, που όπως φαίνεται γεννούν συνεχώς νέα χρέη, βρίσκονται στον τομέα της υγείας και της ασφάλισης.

Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στην πρώτη θέση και πάλι με ληξιπρόθεσμες, οι οποίες αυξήθηκαν από τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 στα 2,36 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά και άλλα 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν συντάξεις που εκκρεμούν.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν και αυτές από τα 1,136 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου στα 1,34 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.

Το χρέος των νοσοκομείων αυξήθηκε από τα 449,3 εκατ. ευρώ στα 573,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ έμειναν πρακτικά ίδιες στα 300 εκατ. ευρώ από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διατήρησαν, επίσης, σταθερές τις οφειλές τους κοντά στα 380 εκατ. ευρώ από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι
και το τέλος του Φεβρουαρίου.

Σχεδόν σταθερό έμεινε και το υπόλοιπο των καθυστερούμενων φόρων, το οποίο από τα 1,225 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, καταγράφεται οριακά αυξημένο στα 1,255 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.

Τούτο, βέβαια, χωρίς να υπολογίζεται και ένα ποσό παρακρατούμενων φόρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που βρίσκεται ακόμη στις εφορίες όλης της χώρας και περιμένει να ελεγχθεί και να εγκριθεί πριν αποδοθεί στους δικαιούχους τους.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων